Word geen zure bejaarde

Ik ken Zuurtje, nu een jaartje of 75, van toen ik een klein meisje was. Hangende mondhoeken. Het was nooit goed genoeg. Mensen waren liever niet bij haar in de buurt en familie kwam alleen langs als de medelijden te hoog was opgelopen. Ik voelde me langzaam treurig worden als ik bij Zuurtje op bezoek was. Zuurtje klaagde de hele dag door over andere mensen. Hoe stom ze wel niet waren, en wat een mazzel ze wel niet hadden. Ze wist alles beter. Als je iets verkeerds zei kon je zomaar een sneer krijgen. Er kwam niets aardigs over de lippen van Zuurtje.

Tevree is een hartelijk mens. Ze is oud en alleenstaand. Maar dat betekent niet dat ze eenzaam is. Haar woonkamer is vaak gevuld met mensen die voor de gezelligheid komen buurten. Ze heeft allerlei lichamelijke kwalen maar die hinderen haar niet om te waarderen wat ze kan en heeft. Voor iedereen heeft ze een luisterend oor. Haar hartelijke lach is een prettig geluid in mijn oor. Het is altijd fijn bij Tevree.     

Jij hebt beide personen in je. Zuurtje en Tevree. Dat ouwe zeikerige verbitterde vrouwtje of mannetje en dat oude niet stuk te krijgen mannetje of vrouwtje met die goede energie. Elke dag weer opnieuw kan jij beslissen of jij de route bewandeld die van jou een Zuurtje maakt of toch maar Tevree. Wie wil jij zijn? Belangrijker nog; wie ben jij op weg te worden?

“Maar ja, anderen hebben het gewoon makkelijker dan ik”

De ene persoon heeft meer geluk in het leven dan de ander. De een maakt een hoop narigheid mee en de ander niet. De een zijn startpositie is een stuk gunstiger dan van een ander. Negatieve gebeurtenissen in je leven belasten en beschadigen. Toch zijn er mensen die een hoop shit meemaken in hun leven, en oud weten te worden met de levenshouding van Tevree. Er zijn mensen die leven in comfortabele omstandigheden met weinig tegenslag en erg veel overeenkomsten vertonen met Zuurtje.

Ik geloof dat je ondanks mee-zittende of tegen-zittende gebeurtenissen kunt ‘kiezen’. In het ene scenario word je wel veel meer uitgedaagd natuurlijk.    

Kiezen klinkt erg makkelijk in deze context. Maar deze keuze is niet te vergelijken met ‘kies ik de pure chocolade of melkchocolade’. Achter dit kiezen schuilt een hele wereld. Een leven lang werken en investeren in bewustzijn. Met wellicht als doel je vrijer voelen? Vrijer in je keuzes, kop en lifestyle. Super inspirerend om mee bezig te zijn toch?

Ontdek wie jij op weg bent te worden. Zuurtje of Tevree?

Op deze manier kijken naar mijzelf, namelijk ‘word ik een Zuurtje of een Tevree’, maakt mij bewust van de keuze die ik heb in hoe ik me opstel in het leven. En helpt mij daarmee enorm in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik kan kiezen wie ik wil zijn. Ik kan niet kiezen wat ik meemaak in het leven. Maar ik kan wel kiezen hoe ik ermee omga.

De Zuurtje in mij

Ik wil heel graag gelijk krijgen. Je kunt mij heftig discussierend aantreffen. De ruzies die Jandaan en ik hebben kunnen gaan over ‘het onderwijs in Nederland’ of over ‘de positie van de vrouw in Nederland’. Ik ga altijd nog even wat langer door dan wat nodig is. Of zelfs prettig is.

Ik kan wel eens een prikkel van jaloezie voelen als ik zie wat iemand anders heeft. Shit dat wil ik ook. Ik wil niets missen. Wat heeft zij het goed voor elkaar en ik niet.

Ik wil graag aandacht. Joehoe hier ben ik! Zie je mij wel staan? Ik wil heel graag aardig en leuk gevonden worden.

En dan moet alles ook nog eens perfect en optimaal. En baal ik ervan als dingen niet precies zo uitwerken als gehoopt. Niet alleen dat ene ding moet goed zijn, maar alle andere factoren ook. Dat maakt nogal kwetsbaar voor tegenvallers vind je ook niet?

Mijn Keuze

Ik kan kiezen of ik volop de ruimte geef aan deze gevoelens of dat ik ermee aan de slag ga.

Als ik volop de ruimte geef aan deze verlangens ontwikkel ik mij op den duur tot een persoon waar niemand meer bij wil zijn. Zo een met een geknepen mondje, ontevreden en een boze blik.

Wordt het Zuurtje of Tevree?

Kijk jij door een positieve of negatieve bril?

Het is misschien best lastig om te zien welk gedeelte van jou een Zuurtje is en welke een Tevree. Je bent misschien al een flinke poos bewust met je eigen gedrag en persoonlijke ontwikkeling bezig, of wellicht is dit het moment dat je begint met ervan te proeven. Tevree bekijkt het leven door een meer positieve bril en die van Zuurtje is meer negatief. Deze 6 vragen kunnen helpen om jouw eigen bril te onderzoeken:

 • Hoe snel ervaar je iets als een aanval of bedreiging?
 • Ben je eerder geneigd te vertrouwen of te wantrouwen? - "zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten?"
 • Focus je op wat mis is of op wat goed is?
 • Zie je in andere mensen wat er allemaal mis met ze is of zie je de kwaliteiten?
 • Hoe mild of oordelend is jouw blik naar anderen en jezelf?
 • Geef of neem jij?

Oftewel: ben je eerder geneigd om dingen positief of negatief uit te leggen?

De zeven zonden geven haarscherp de valkuilen weer

Ik ben ook maar eens in de zeven zonden gedoken. Je weet wel, je kent ze uit de bijbel en uit die klassieker met Brad Pitt. De zeven hoofdzonden zijn gulzigheid, hebzucht, luiheid, lust, trots, afgunst en wraak. Ik ben geneigd te denken dat Zuurtje zich meer schuldig maakt aan deze zonden dan Tevree.

Overgenomen van Wikipedia over de zeven hoofdzonden:

 • Superbia (hoogmoed - hovaardigheid - ijdelheid)
 • Avaritia (hebzucht - gierigheid)
 • Luxuria (onkuisheid - lust - wellust)
 • Invidia (nijd - jaloezie - afgunst)
 • Gula (onmatigheid - gulzigheid - vraatzucht)
 • Ira (woede - toorn - wraak - gramschap )
 • Acedia (gemakzucht - traagheid - luiheid - vadsigheid)

Je ego en haar nare trekjes

Superbia, hoogmoed - trots - ijdelheid, is de grootste zonde van allemaal. De zonde waar het allemaal mee start. Superbia is de naam van jouw EGO die een voedingsbron en oorzaak is van de andere zes zonden. Het is het duiveltje op je linkerschouder dat je advies influistert dat jou op de lange termijn niet gaat helpen. Het is het duiveltje dat uit de verkeerde drijfveren reageert. Maar wel vanuit drijfveren die heel vurig aanwezig kunnen zijn. Hij is de stem van je ego.

Dat lijpe duiveltje op je schouder voelt zich gekwetst, beledigd, benadeeld, jaloers, koestert wrok, gunt zichzelf meer dan de ander en wil altijd meer. En zorgt ervoor dat jij vanuit die gevoelens blind reageert.

Jouw ego is onverzadigbaar, echt waar!

Je ego is ijdel en trots en wil aandacht. Het ego vindt zichzelf heel belangrijk en zoekt eindeloos naar erkenning. Het ego vindt zichzelf beter dan anderen. Hij is snel beledigd en wil gelijk krijgen. Miss en Mister Ego horen graag hun eigen stem en willen bezitten.  

Jij bent niet je ego. Het ego zit in jou en is je vijand zoals bestseller auteur Ryan Holiday stelt in “the ego is your enemy”. Verwar het ‘ik’ niet met je ego.

Verklein je ego door een nederige, open en leergierige levenshouding aan te nemen

Naast dat het gedrag dat uit jouw ijdele en trotse ego voortkomt niet zo prettig is voor je medemens, en eigenlijk ook niet voor jezelf, helpt het jou op de lange termijn ook totaal niet bij het bereiken van je doelen.  

Jouw ego zorgt ervoor dat je minder aandacht hebt voor de ander en des te meer voor jezelf. Bovendien onderschat je de ander en zijn of haar wijsheid chronisch. Omdat je jezelf zo goed vindt. Je staat dus minder open voor de ander, en mist daardoor waardevolle kansen.  

Eerder genoemde Ryan Holiday raadt aan om je je hele leven op te stellen als student. Nederig, open en leergierig.

Het tegenovergestelde van het ego is nederigheid.

Met minder trots / geen ego aan het stuur:

 • hoor je meer
 • werk je beter samen
 • leer je meer
 • kom je verder

Maar er is toch niets mis met een beetje zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen en ego liggen dicht tegen elkaar aan maar zijn niet hetzelfde. Ik quote hier Ryan Holiday om het verschil te laten zien.

“Ego needs honors in order to be validated. Confidence, on the other hand, is able to wait and focus on the task at hand regardless of external recognition.”

In eigen woorden betekent dit zoiets als: het ego heeft complimenten nodig ter bekrachtiging. Zelfvertrouwen heeft meer geduld en kan wachten. Zelfvertrouwen focust op de taak die gedaan moet worden, los van het gegeven of er wel of geen externe erkenning is.

Het ego is afhankelijk van externe bevestiging. Nu. Altijd. Zelfvertrouwen wordt van binnenuit gevoed en is onafhankelijk van de omgeving.

Weer even terug naar Zuurtje en haar zonden

Zuurtje is afgunstig en gunt haar buren het licht niet in de ogen

Hoe kan het ook? Wees blij voor de ander, en gebruik die steek van jaloezie om te werken aan jezelf en aan het leven dat je wilt. Afgunst hebben betekent doorgaans dat je niet tevreden bent over je eigen leven of onzeker bent (over je keuzes). Ontdek wat je dwars zit is en ga daarmee aan de gang. 

Zuurtje vecht als een oorlogsstrijder voor haar eigen belangen

Hoe kan het ook? Geven en gunnen. Start met geven en je gaat krijgen. Geven is zelfs een langetermijnstrategie voor meer krijgen. Geven brengt meer geluk dan binnenharken.  

Tip voor een licht en buitengewoon inspirerend boek over de kracht van het geven is de Go-Giver van Bob Burg en John David Mann

Zuurtje is net een olifant, ze vergeet en vergeeft niet snel

Hoe kan het ook? Behandel de ander zoals je zelf ook behandeld wil worden. Wees mild en vergevingsgezind. Probeer voorbij iemands buitenste schil en gedrag te kijken. Iedereen heeft een verhaal.  

Zuurtje lult de hele dag door over zichzelf

Hoe kan het ook? Stel een vraag. Luister naar de ander. Vraag door in plaats van te reageren met een verhaal over jezelf. Je zult verrast zijn over de verbluffend leuke wending die een gesprek kan nemen.

Wat een uitdaging en wat een kans

Mijn punt in dit stuk is dat je invloed hebt in wie je bent en wie je wordt. Waarin Tevree en Zuurtje elkaars tegenpolen op de ‘zuurheids-schaal’ zijn.

Ook wil ik laten zien welke rol je ego inneemt in het Zuurtje of Tevree zijn en dat je niet je ego bent.

Het verwarrende is dat we dagelijks aangesproken worden op ons ego. Reclameboodschappen verleiden ons om ons te onderscheiden en uniek te zijn. Laten ons geloven dat we specialer (kunnen) zijn dan rest. Ouders trouwens ook. Social media laten ons leven voor erkenning door de like button. In ons werkend bestaan moeten we ons krachtig profileren en onze unieke kwaliteiten benadrukken voor carrièrekansen. In sommige omgevingen wordt alleen een grote mond gehoord. Het laat ons ego groeien en activeert ons ego in de hoogste versnelling.

Het is een dankbaar levensproject om actief te werken aan welke richting je persoonlijkheid zich ontwikkelt.  Ik zie buiten een schattig oud glimlachend vrouwtje langslopen, en weet weer wat me te doen staat.

Deze blog is voor iedereen die de volgende vragen heeft:

 • Wat is het ego?
 • Hoe werkt het ego?
 • Wat is het verschil tussen het ego en zelfvertrouwen?
 • Het tegenovergestelde van het ego is?
 • Het ego en de nadelen?
 • Wat zijn de zeven zonden?
 • Hoe kan ik positief zijn?
 • Hoe kan ik minder negatief zijn?
 • Waarom ben ik negatief?
 • Hoe kan ik me persoonlijk ontwikkelen?
 • Wie leidt mij? Leidt mijn ego of ben ik het?

Click Here to Leave a Comment Below