Wat €10.000,- aan drugs mij leerde over omgaan met kansen

Plots duikt Jandaan naar rechts naar een pakketje dat net onder het zand vandaan piept. We lopen over het strand in het verre Zuiden van Spanje. Hij pakt het ding op, veegt het zand eraf en een grote grauwe klomp komt tevoorschijn. Jandaan heeft een kilo drugs in zijn hand. Overgekomen vanuit Marokko vermoeden wij. Grofweg geschatte straatwaarde: €10.000,-. Deze blog gaat over wat ik leerde van het vinden van een pakketje drugs met een straatwaarde die gelijk is aan onze kosten voor 3 jaar leven. Dit is een mini-gids over effectief omgaan met kansen. Lees door om te ontdekken wat wij met dit spannende pakket deden.

Goudkoorts

Lachend lopen wij verder richting de rots van Gibraltar. Jandaan nog steeds met de klomp in zijn hand. Helaas hebben we niets bij ons om een foto van onze vondst te maken. We besluiten de drugs te verstoppen. Het is tenslotte illegaal. Helemaal kwijt willen we ‘m ook niet. We zorgen er dus voor dat we de kilo op een herkenbare plek wegmoffelen. Je weet tenslotte maar nooit of we er nog iets mee willen.  

De uren erna laat onze vers gevonden schat ons niet los. Met steeds meer overtuiging beginnen we te fantaseren over wat we met het pakket kunnen doen. Wat als we een mannetje vinden die het kan doorverkopen? Zou het ons lukken om er wel €6000,- aan over te houden? Dit pakket is een fortuin waard afgezet tegen onze maandlasten. Ook de dag erna is het pakket niet uit ons hoofd. We gooien zelfs een balletje op bij mensen die we kort ervoor ontmoet hebben.

Maar wacht eens even!     

Reflectie in het zand

Ik heb nooit geambieerd om drugsdealer te worden. Ik ben bezig met mijn geld verdienen op een andere manier dan met het verkopen van drugs of andere illegale zaken. Online probeer ik mensen te inspireren met verhalen over hoe wij leven te delen. Ik vind het afschuwelijk hoe drugshandel de levens van miljoenen mensen verziekt. Hoe kan ik dan toch met de optie spelen om dit pakket drugs te verhandelen?

Ik ga op het strand liggen. Denk na en laat me onderdompelen in reflectie. Ik verwonder me over wat deze plotselinge kans wel allemaal niet losmaakt in mij.

Herken je dat; dat een onverwachte optie je stevig aan het wankelen kan brengen? Dat je dingen gaat doen of overweegt, die je eigenlijk helemaal niet zou moeten doen?  

De les die ik leerde

Dit is hoe het bij mij ging in een paar stappen:

  • Er kwam een vette kans op ons pad (hasj ter waarde van €10.000,-). 
  • We kwamen in de verleiding om makkelijk geld te verdienen.
  • We gingen op in het avontuurlijke verhaal.
  • Speelden eindeloos met de optie.
  • De kans voelde daardoor steeds meer vertrouwd
  • Op vele manieren zouden we goed kunnen praten dat we het zouden verkopen. “Het kwam op mijn pad.” “We kunnen het geld goed gebruiken.” “Het is eenmalig.” 

De les die ik leerde: laat je niet te makkelijk in de war - en van je koers - brengen door kansen die heel direct op je afkomen. Enkel doordat de kans zich aandient zou je je koers gaan verleggen. Omdat de kans er is, en niet omdat het perse een goede keuze voor je is. Probeer ze uit elkaar te halen: de kans (en de opwinding die de kans losmaakt) en je intrinsieke wens of behoefte. Ze zijn niet automatisch dezelfde. Effectief omgaan met kansen is een hele kunst. 

In de war

Ik herkende deze situatie van een aantal jaar geleden. Ik werkte toen als organisatieadviseur bij een adviesbureau. Een van de partners ging onafhankelijk verder in een eigen klein bureau en vroeg of ik me bij hem aan wilde sluiten.

Ik wist het niet.

Kwam er niet uit.

Ik dacht er lang over na.

Ik liet me in de war brengen door de vraag. Door de plotselinge mogelijkheid die op me afkwam.

Terugblikkend had ik veel effectiever met deze situatie om kunnen gaan. Ik had deze mini-gids voor het effectief omgaan met kansen goed kunnen gebruiken. 

Omgaan-met-kansen-balans: openstaan maar niet gaan slingeren

Ik vermoed dat jij het belangrijk vindt om voldoende open te staan voor kansen. Het direct afslaan van kansen die niet compleet matchen versus openstaan voor kansen kunnen elkaar bijten. Hoe bewaak jij de balans dat je open staat voor kansen maar niet gaat slingeren door wat er op je af komt?

5 Criteria voor het beoordelen van kansen

Voor het goed omgaan met kansen is het nodig de kans kort te evalueren. Leg de kans langs een aantal criteria om te beoordelen of je de kans ook daadwerkelijk moet pakken.  

Oftewel: ga ik het pakket drugs doorverkopen? Of: verhuis ik mee met de partner van mijn adviesbureau? Koop ik dit huis dat mij via mijn persoonlijke netwerk aangeboden wordt? De lijst met mogelijke kansen is natuurlijk eindeloos. Hier de 5 criteria voor het evalueren van kansen. Een quick-guide effectief omgaan met kansen in 5 criteria.   

#1 Zou ik deze kans zelf opgezocht hebben als hij niet op mijn pad was gekomen?

Denk voor jezelf na: zou je de mogelijkheid zelf gecreëerd of opgezocht hebben als het niet zo makkelijk voorhanden was geweest? In mijn geval weet ik wel zeker dat ik niet actief op zoek was gaan gegaan naar een kans om drugs te verhandelen. Een kleine hint dat de kans geen goede keuze voor me is.  

#2 Sluit deze kans aan bij mijn persoonlijke doelen?

Ga na of de kans jou helpt je persoonlijke doelen te behalen. Als je toch al van plan was om naar dat landelijke gebied te verhuizen is de kans de moeite van het overwegen waard. Is het je wens om in de stad te blijven dan zou ik dit buitenkansje toch maar snel voorbij laten waaien. En in mijn geval: drugs verhandelen sluit op geen mogelijke wijze aan bij mijn persoonlijke doelen in het leven. Hoewel als ik er iets langer over nadenk… De match met mijn persoonlijk doel ‘avontuurlijk leven en nieuwe ervaringen opdoen’ is er.   

#3 Is deze kans in lijn met mijn waarden?

Elk mens leeft wel volgens bepaalde principes of waarden. Bewust of onbewust. Als deze kans haaks staat op jouw waarden dan is de kans groot dat deze keuze jou geen geluk gaat brengen.

#4 Lange termijn versus korte termijn

Bekijk wat de kans betekent op de korte termijn en op de lange termijn. Op de korte termijn was deze hasj-kans op het strand een eenvoudige manier om relatief veel geld te verdienen. Op een mensenleven echter stelt €6000,- extra zakgeld niet zoveel voor. Het gegeven dat we iets illegaals gedaan zouden hebben, we een risico nemen en dat het duveltje in de toekomst nog eens uit het doosje zou kunnen springen, heeft veel meer impact. Niet doen dus.    

#5 Past deze kans bij mij versus wordt mijn ego gevleid?

Als iemand jou een voorstel doet gebeuren er twee dingen. Er ligt een voorstel op tafel dat je kunt aannemen, dat is de eerste. Ten tweede voel je je in meer of mindere mate goed, want je ego wordt gevleid! Probeer het onderscheid tussen de 2 te zien. Ingaan op de kans omdat het voorstel bij je past raad ik aan. Vanuit gestreelde ijdelheid ja zeggen tegen een voorstel dat niet bij je past, zal je niet veel goeds brengen.

Het drugs-pakket

Zoals je waarschijnlijk al door had hebben wij het pakket drugs niet verkocht. Simpelweg omdat drugs verhandelen haaks staat op waarvoor ik sta in het leven. Mijn waarden verenigen zich niet met die actie. Over de aansluiting bij mijn persoonlijke doelen heb ik verder ook niet nagedacht. Een duidelijke NO GO.  

Twee weken later spoelde een nachtelijk storm de hasj terug de zee in. Om vervolgens dagen later te eindigen in de handen van een nieuwe “gelukkige” vinder, wie weet.

Ik hoop dat mijn tips voor het effectief omgaan met kansen je helpen. Zodat je aan de ene kant wel openstaat voor kansen, maar je ook niet zwalkend door het leven gaat.   

Wil je deze blog delen? 

Vond je mijn blog waardevol? Deel deze mini-gids over het effectief omgaan met kansen dan! Bedankt alvast. 

Meer lezen op VrijDoen

  • Veel beslissingen hebben effect op spaarrekening of je inkomsten. Ontdek hoeveel prioriteit jij aan geld geeft in deze blog: "Je geld of je tijd – ontdek of jij durft te kiezen voor tijd"
  • En over durven gesproken, vergroot je lef met deze blog: "Pleidooi voor meer lef in je leven"

Click Here to Leave a Comment Below