Pleidooi voor meer lef in je leven

Het leven is leuker als je meer lef toont. Lef tonen heeft een grote opbrengst. Wij geloven dat meer lef inzetten in je leven je helpt in een positieve loop terecht te komen. Ook zien wij om ons heen mensen die een mindere versie van hun leven leiden omdat ze (te) weinig lef tonen. Door wat dan ook tegen gehouden. Dat is zonde! In deze blog 7 verleidelijke redenen om meer lef te tonen in je dagelijks leven.

Leid jij de beste versie van jouw leven?  

Meer lef #1 - Laat jij geluk ook regelmatig door je vingers glippen? 

Als we de afweging die we maken om wel of niet iets te doen waar lef voor nodig is omzetten in een formule komen we uit op het volgende: kans op afwijzing & mislukking versus kans op een levensveranderende gebeurtenis → beslissing. En niet alleen de kans op beide speelt een rol, maar ook de impact die ze maken. Afwijzing en mislukking doen pijn en daar kun je even een paar dagen mee rond lopen. Maar op de lange termijn dragen ze zelfs bij aan zoiets positiefs als veerkracht en doorzettingsvermogen. De kans op een positieve uitkomst betekent misschien wel.. Meer zelfvertrouwen krijgen, je toekomstige partner vinden, blijdschap in een baan krijgen. Welke kant van de afweging weegt zwaarder voor je? Of wil je zwaarder laten wegen?

Meer lef #2 - Angst is een slechte raadgever

Angst is een instinctief gevoel dat iedereen in meer of mindere mate kent. In de tijd dat we nog nomadisch leefden en jagers waren was het een heel nuttig gevoel. In bedreigende situaties is het een alarm dat ons waarschuwt voor gevaar. Maar in ons dagelijks leven heeft dat gevoel die levensreddende functie vaak niet meer. We zijn bang om een presentatie te houden op kantoor. We voelen een hoge drempel om die leuke man of vrouw in de kroeg aan te spreken. We vinden het spannend om onze zekerheid op te geven en van baan te wisselen. We durven niet onze gevoelens te uiten.

Deze angst die je in dit soort situaties voelt is niet levensreddend. Waarschuwt je ook niet voor een op hand zijnde dood. Zit zelfs eerder succes in de weg. Onze maatschappij is zo veilig dat dit oerinstinct in dit soort situaties geen nut heeft. Maar nog wel opspeelt. De spanning die je voelt zegt niets over hoe het daadwerkelijk zal gaan lopen. Het betekent niet dat je een blauwtje gaat lopen of de presentatie finaal mis zal gaan.  

Het oud-hollandse gezegde dat angst een slechte raadgever is, is ook dit millennium onverminderd van kracht. Luister dan ook niet naar deze raadgever die op je schouder hard aan het brullen is. Leer om niet blind te luisteren naar gevoelens van angst. Maar leer luisteren naar waar de angst vandaan komt en neem actie om dat te veranderen. Maak op deze manier een bewuste keuze of je ervoor kiest om in de angst mee te gaan (het risico is je inderdaad te groot) of er toch doorheen te gaan (het is spannend, maar niet levensbedreigend en het lef nemen zal je iets op gaan leveren).

Meer lef #3 - Nee, we zijn niet beroofd en naakt langs de weg achtergelaten

Het zal niet zo spannend blijken als je vooraf dacht. Denk maar eens terug aan de laatste keer dat je aarzelde om iets te doen en het uiteindelijk wel deed.

Voor mij was dat bijvoorbeeld liften in Portugal. Ik was bang dat helemaal niemand ons zou meenemen en dat we vijf uur later alsnog langs de weg zouden staan, langzaam donker wordend. En ik voelde angst dat de chauffeur een mes zou trekken. Ik was bang om aangerand te worden. Het idee om in het donker bij iemand in de auto te zitten gaf me de kriebels.

Angsten en doemscenario’s blijken vaak ongegrond en zijn helemaal geen realistische weergave van hoe het zal zijn. Tijdens het liften in Portugal werden we gewoon opgepikt, kwamen we aan op bestemming en hadden we nog leuke ontmoetingen ook! En nee, we zijn niet bestolen en in de bosjes gedropt of naakt in de kou langs de weg gelaten trouwens.

Meer lef #4 - Lef tonen vergroot je wereld

Elke keer dat jij lef toont maak je je speeldomein een stukje groter. De volgende keer is het al niet zo spannend meer. En ligt iets anders dat voorheen ondenkbaar was binnen je bereik. Tel uit je winst! Lef tonen is dus ook een waardevolle lange termijn investering.

Omgekeerd geldt hetzelfde. Als jij er keer op keer op kiest toe te geven aan een angst en dingen daardoor te vermijden, wordt je wereld langzaam bij beetje kleiner. Doe je het niet om je wereld te vergroten, doe het dan om jezelf niet teveel te beperken.

Ooit vond ik spreken voor groepen erg spannend. Nu voel ik kriebels, maar doe ik het met plezier. Hoe langer ik het niet gedaan heb, hoe spannender het weer is om te starten. Onderhoud het dus ook als het even kan.

Meer lef #5 - Als het niet belangrijk voor je was zou je er niet mee bezig zijn

Dat je er mee speelt iets te gaan doen en het daarbij spannend vindt is ook een teken dat het belangrijk voor je is. Of op zijn minst iets erin je raakt. Het laat je niet koud. Er is een verlangen om iets te doen of te verkennen. Je gaat toegang krijgen tot wat de moeite waard is voor jou. En je weet vantevoren niet precies wat het je gaat brengen. Maar dat het je iets waardevols zal brengen staat vast.

Meer lef #6 - Lef is jouw persoonlijke ontwikkeling brandstof

Je vindt iets spannend omdat het een angst die je hebt raakt. Ben je bang om afgewezen te worden? Of ben je bang er niet bij te horen? Ben je bang niet goed genoeg te zijn? Je angst observeren is als een deur naar persoonlijke groei. Loop niet weg van de angst maar kijk hem in de ogen. Speel ermee en verken. Angst laat zien waar jouw kansen liggen om te leren.

Meer lef #7 - Lef tonen is een spier die je kunt trainen

Je went aan lef tonen en de lefspier wordt sterker. Elke keer weer kun je iets meer aan en gaat het voorgaande je met meer gemak af. Als dat niet motiverend is! Train je lef en daarvoor hoef je niet naar de sportschool. Weg met dat angstzweet.

Dit artikel is interessant voor je als je:

  • meer lef wil inzetten in je leven
  • angst je weerhoudt om je dromen te volgen
  • ervaart dat angst je in de weg zit om te doen wat je wil
  • bang bent voor verandering
  • ervaart dat risico nemen moeilijk voor je is
  • een inspiratieboost zoekt om meer te durven
  • wil weten wat de voordelen zijn van lef tonen en risico’s nemen
  • motivatie zoekt om gewoon te doen
  • wil stoppen met twijfelen maar gewoon wil doen
  • je minder wil laten leiden door angst

Click Here to Leave a Comment Below