9 Eenvoudige tips voor minder stress in je leven

Niemand hoeft jou te vertellen dat stress vervelend is. Stress is als gif dat door je aderen stroomt. En al klotsend tast het je fysieke en emotionele gestel aan. Op de lange termijn kan het je zelfs een burn out opleveren. En daar zit jij niet op te wachten. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk weerbaar(der) te worden tegen stress. Lees in deze blogs onze stress tips voor minder stress in je leven.

Eenvoudige Stress tips voor Minder Stress in je leven 

Voor Minder Stress ben je op VrijDoen op de juiste plek. Voor Stress tips ook. Wij weten als geen ander dat stress een sluipmoordenaar is. Soms is de weg om te leren dealen met stress een harde weg. Zo heb ik een burn out gehad op mijn dertigste en heeft het me jaren gekost om er weer bovenop te komen. Ik heb heel veel gelezen, coaching en therapie gehad en vooral veel geoefend om effectief te leren om gaan met stress. In deze blog geven wij je stress tips om effectief om te gaan met stress of om stress te voorkomen. Voorkomen is en blijft beter dan genezen. Geloof me.

Ook hebben wij een Anti-Stress Werkboek voor je gemaakt. Met dit werkboek ervaar jij binnen 10 dagen al minder stress in je leven. Lees hier meer over ons Anti-Stress Werkboek.

Eerst het laaghangend fruit

Je kunt alles zo complex maken als je zelf wilt. Hoe eenvoudiger je zaken kunt bekijken, des te makkelijker vind je een oplossing. Je gevoel en gedachten maken heel veel zaken onnodig gecompliceerd. En dat veroorzaakt extra stress, of extra verwarring. Hoe je het ook wil noemen. Bij het zoeken naar een oplossing voor minder stress is het belangrijk om eerst de eenvoudige oplossingen te zien en toe te passen. Daarom beginnen de stress tips eerst met het laaghangende fruit: makkelijk te pakken, direct uit te voeren en eenvoudig te begrijpen.

Tip 1 - Adem diep en bewust

Stress verdwijnt bijna onmiddelijk als je heel bewust en diep ademt. In het begin voelt het wat onwennig. En wellicht voel je je wat lullig. Maar heb daar vooral lak aan en oefen lekker door. Je gaat zien dat als jij ademmomenten inlast in jouw dag je stress vermindert. Diep ademhalen betekent adem halen tot diep in je onderbuik. Als het goed is ga je de energie ' leren' voelen door heel je lijf. Blijf oefenen want dit is een super krachtig makkelijk middel - ademen doe je toch... - om eenvoudig minder stress te ervaren. Dit is duidelijk een favoriete stress tip van me.

Tip 2 - Maak een avondwandeling

We leiden allemaal een druk leven. In dat drukke leven zitten we veel in schermen te staren. In al die schermen maken we offertes, checken we onze whatsapp berichten, geven we duimpjes en hartjes weg op Facebook en Instagram. We booken nog snel even een airbnb voor het weekendje weg. En we lezen ons nieuws en onze mail en dromen nog snel even weg bij dat droomhuis op Funda. Dat allemaal op die kleine schermen. En dat doen we allemaal zittend. Heel veel zitten. 

Een stress tip die direct werkt is om een avondwandeling te maken door de buurt. Je leert de buurt beter kennen. En je hersenen komen in rustigere golven terecht. Als je wandelt met je partner is het ook nog eens bewuste quality time. Kijk vooral rustig om je heen. Ervaar wat je doet en maak er geen snelwandel-wedstrijd van.

Na een wandeling van 30 minuten kom je relaxed thuis. Deze stress tip is ideaal net voordat je naar bed gaat. Je slaapt als een roos. Probeer maar eens. Wandelen is het recept voor minder stress in je leven. Vandaar dat eke therapeut bij burn out of stress klachten ook adviseert om te  gaan wandelen. En wij zijn het hier volledig mee eens.

Tip 3 - Ga de natuur in

En diezelfde therapeut of coach voegt daaraan toe dat de natuur de ideale plek is om dat te doen. Nu wonen veel mensen in de stad. Natuur ligt dus niet altijd binnen handbereik. Een park of langs het water wandelen is ook al prima om je stress weg te laten glijden. Ik ben veel in de natuur geweest en ik vond en vind het heerlijk. Voor mij is dit de ideale stress tip die met weinig moeite voor flink wat minder stress zorgt.

De buitenlucht en de activiteit samen maken me een stuk rustiger in mijn hoofd. En de inspanning is ook nog eens goed voor mijn stappenteller 😉 Duidelijke win win.

Tip 4 - Blijf oefenen

Het allerbelangrijkste is; blijven oefenen. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Als je iets nieuws leert dan moet je jezelf de tijd gunnen om te ontdekken hoe het werkt. Geef jezelf ook die tijd.

Misschien is de omgeving waarin je werkt wel niet goed voor je. Of misschien heb jij zulke sterke gedachten/overtuigingen bij bepaalde zaken dat je jezelf onterecht stress aandoet. 

Wil je meer weten over hoe je eigen gedachten en overtuigingen jouw stress triggers zijn? Download dan ons Anti-Stress Werkboek en start met minder stress in je leven.

Stress is een uitkomst van iets. Vind jouw iets door te blijven oefenen en voorkom nieuwe stress

Tip 5 - Leer te delen

Wat eigenlijk altijd werkt is: gedeelde smart is halve smart. Als jij je stress durft te delen zal je merken dat je stress direct halveert. Dit betekent niet dat het is opgelost maar de stoom is er in iedergeval af. En dan kan je samen onderzoeken wat jouw stress triggers zijn geweest. Je zult aan de slag moeten met jezelf wil jij je stress het hoofd bieden in de toekomst. Door te doen ga jij minder stress in je leven ervaren. Dat beloven we je.

De complexere aandachtspunten...

Vaak is het niet voldoende om alleen aan de oppervlakte veranderingen door te voeren waardoor je minder stress hebt. Ik spreek uit ervaring. Mijn oplossing was altijd heel hard sporten. En ja ik voelde me heerlijk na het sporten. Moe op een fijne manier en ik voelde me hartstikke voldaan. Maar stiekem loste ik niets op. Het was een oplos20sing die voor korte termijn uitkomst bood. Dat kan ook drank zijn. Sigaretten roken. Altijd maar druk druk druk zijn. Of jezelf altijd onderdompelen in allerlei sociale leuke dingen. Wat je eigenlijk doet is jezelf verdoven voor de eigenlijke stress 'pijn'. Dus als je wilt aanpakken zal je zo nu en dan toch ook echt onder de oppervlakte moeten duiken.

Hieronder staan 4 tips die je helpen om te onderzoeken wat zich onder die oppervlakte afspeelt. Als je dit sowieso wilt doen; ga dan naar ons Anti-Stress Werkboek en ga direct aan de slag. Het is ons cadeau voor jouw stap naar minder stress.

Minder Stress Tip 6 - Vier je successen

Iets wat iedereen moet leren is het vieren van successen. Die successen kunnen groot of klein zijn, dat maakt niet uit. Je oma bellen, een maaltijd voor je partner koken. Of wanneer je een compliment ontvangt van je collega. Sta stil bij dat moment en wees bewust van dat succes. Dit is voor veel mensen erg moeilijk. Jezelf complimenten geven betekent trots zijn op wat je doet en wie je bent.

Ik vond eigenlijk alles normaal wat ik deed. Dus waarom zou ik mezelf daarvoor belonen? 

Nou omdat mensen die in staat zijn om te voelen dat ze zinvolle dingen in het leven doen, en zich daarvoor ook belonen, ver het algemeen gelukkiger, blijer en met minder stress in het leven staan. 

Hoe vaker je jezelf gaat belonen - en ja, je kunt dit echt leren - hoe beter je gaat leren wat zinvol voor je is en wat niet. Focus op zinvolle dingen voor jou in het leven. Beloon jezelf voor jouw resultaten die bijdragen aan die zinvolle dingen, en je ervaart gegarandeerd minder stress in je leven. 

Minder Stress Tip 7 - Herken je Stress symptomen

Herken wat er gebeurt en je bent al halverwege de oplossing. Wat dacht je van de volgende 2 situaties:

​Je voelt je gejaagd. Bent snel geprikkeld door je omgeving. Voelt veel of regelmatig weerstand als je iets wilt. Mensen zijn sloom. "Schiet nou eens op." Je toont weing geduld en inleven in iemand anders is er niet bij. Ook voel je je regelmatig op je hoede en heb je niet direct vertrouwen in andere mensen...

of:  Je weet niet goed wat je moet doen. Lamgeslagen ben je en je durft niet goed te beslissen. Je vindt het moeilijk hulp in te schakelen want je moet het zelf kunnen. Dus je trekt je terug en zondert je af. Zo kun jij je beter concentreren. Je blijft de oplossing maar niet zien en je laat het maar voor wat het is... 

Als je jezelf in deze omschrijvingen herkent dan bestaat er een grote kans dat je stress hebt. En natuurlijk zijn er nog vele andere uitingsvormen van stress. Stress op zich is niet erg behalve als je er last van hebt. Heb je last dan is het raadzaam om uit te zoeken waarom je je zo gedraagt. Herken je symptomen en werk aan minder stress. 

Minder Stress Tip 8 - Observeer je gedachten in plaats van er naar te handelen

Wellicht herken je jezelf in het volgende. Als je je goed voelt heb je zelfvertrouwen. Zie je weinig beren (gedachten) op de weg. Los je problemen op en voel je je goed. Als je je niet zo goed voelt. Komen er direct veel beren (gedachten) op je af. Ze instrueren je allemaal met goed bedoelde adviezen. Je voelt je niet zeker van je zaak. En je zelfvertrouwen laat het afweten. Beslissingen stel je uit, je stopt met dingen en problemen worden vooruit geschoven of genegeerd.

Wat wil ik hier nu mee zeggen? Je gedachten worden grotendeels gevormd door hoe je je voelt. Dat betekent dat op een goede dag je veelal positieve gedachten hebt en bij een mindere dag hebben de negatieve gedachten de overhand. De gedachtes die voortkomen uit je niet goed voelen, de negatieve gedachten, leveren stress op. Doe ik het wel goed? Is dit wel de juiste keus? Wat vinden mensen van mij? 

Bovendien leiden deze negatieve gedachten ook niet tot de beste beslissingen. 

Observeer je gedachten en bepaal zelf wanneer je luistert - in de zin van opvolgen - naar je gedachten. Dit onder de knie krijgen is een erg waardevolle stress tip (ook een basis-beginsel van mindfulness). Master dit en binnen de kortste tijd heb jij minder stress in je leven.

Minder Stress Tip 9 - Accepteer je stress

Als laatste in de lijst maar dit had zomaar de eerste kunnen zijn. Wellicht is dit wel een gevalletje van de beste stress tip bewaard voor het laatst... Accepteren dat je stress hebt, is een belangrijke stap naar al meteen minder stress ervaren. Ontken niet dat je stress hebt, maar accepteer het. 

Het is niet stoer om toe te geven aan stress... Of stress ervaren is iets voor zwakkelingen... Stress is emotioneel en dus niet goed... Als ze zien dat ik stress heb krijg ik vast niet die baan...

Herken jij hier iets van? Ik wel. Voor mij zijn dit geen onbekende uitspraken. Sterker nog ik had ze allemaal en nog wel wat meer. 1 van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd is gewoon accepteren dat je stress hebt. Wat heb je eraan om stress te ontkennen?

Accepteer je stress en alleen dan kan je werken aan een oplossing. En als je mensen betrekt, zijn mensen ook nog eens bereid je te helpen met een oplossing. Dus kom op accepteren die stress, delen die stress en zoek naar een oplossig die werkt voor jou!

Anti-Stress Werkboek

Hopelijk heb jij wat aan onze stress tips. En kan jij hiermee aan de slag om jouw stress te verminderen. Wij willen een Nederland met minder stress. En wij geloven dat deze stress tips daaraan bijdragen.

Ben je nieuwsgierig bent naar wat meer verdieping op het onderwerp of wil je gewoon direct praktisch aan de slag wilt gaan? Ga dan naar ons Anti-Stress Werkboek. Hiermee verminder jij je stress in slechts 10 dagen. Het Anti-Stress Werkboek helpt jou om een start te maken met de complexere aandachtspunten. Het enige dat je moet doen is gaan doen. Oefenen en leren. Met ons Anti-Stress Werkboek is de eerste stap gezet. En kun jij je leven lang beter omgaan met stress en stress voorkomen.  

Click Here to Leave a Comment Below