10 x Waarom je niet afhankelijk bent (en wel kunt veranderen)

Ken jij dat je je soms afhankelijker voelt of opstelt dan dat eigenlijk goed is voor je? Dat kan afhankelijkheid zijn ten opzichte van een persoon, maar ook een gewoonte, spullen of een baan bijvoorbeeld. Veel mensen kennen het gevoel dat ze niet zonder kunnen en kennen angst voor verandering. Dus blijf je maar zitten waar je bent. Soms is het nodig om iets los te laten om weer verder te kunnen. Als het ongeluk toeslaat wordt je noodgedwongen geconfronteerd met iets dat wegvalt, en dat is heftig. Deze blog laat jou overtuigend zien dat je weerbaarder en onafhankelijker bent dan dat je misschien ervaart. 10 x Waarom je niet afhankelijk bent. 10 x waarom je wel kunt veranderen. 

De titel had trouwens ook kunnen zijn “je zit niet vast”. Of “Je kunt best zonder”. Of zoals Jandaan zou zeggen; “I am not a tree”. Je bent niet afhankelijk. Lees door voor motivatie om in beweging te komen en voor onafhankelijkheid. Lees deze blog als een steuntje in de rug om wel die verandering door te zetten of om makkelijker die verandering te omarmen. Na het lezen van deze blog begrijp jij beter wat er met je gebeurt als het gaat om vasthouden en moeite met verandering hebben.   

Maak korte metten met de gedachte “ik kan echt niet zonder”

Herken jij je in 1 van onderstaande dingen?

  • “Ik durf niet te veranderen”
  • “Ik ben bang om ... kwijt te raken”
  • “Ik kan niet zonder”
  • “Help wat moet ik nu?”
  • “Ik wil van mijn verslaving af”
  • “... is mijn alles”
  • “ik wil heel graag … maar vind het moeilijk om … op te geven"

Dan is deze blog zeker een aanrader voor jou.

Het kan zijn dat je onlangs ontslagen bent of je dreigt je baan te verliezen. Het kan zijn dat je overweegt om je relatie uit te maken. Misschien gaat het wel om iets kleiners. Wil je je uitpuilende kledingkast opruimen en uitmesten maar is er bij elk kledingstuk wel een reden om ‘m toch niet weg te doen. Dan is het niet onwaarschijnlijk dat 1 van bovenstaande bullets zich als gedachte manifesteert in jouw brein.

Het is tijd voor een rationele blik

Ik schrijf deze blog vanuit een rationeel perspectief om je een duwtje in de rug te geven. Dat betekent niet dat ik niet zie dat verandering moeilijk is. Of dat ik niet begrijp dat veranderen soms pijnlijk kan zijn. Je kunt je verdrietig voelen, verloren. Het hele palet aan emoties kan passeren. Juist daarom kan dit artikel jou helpen en je een ander perspectief op verandering bieden. Om er juist voor te zorgen dat je het gaat doen, je te sterken en je te steunen!

Wifiloos en mijn afkickverschijnselen...

Ik vertel je mijn anekdote waardoor ik geïnspireerd raakte om deze blog te schrijven. Wij wonen voor een paar maanden in Zuid Portugal, omdat ik de kou van de winter in Nederland niet weet te waarderen. We passen op een uitgestrekt landgoed waar het onze taak is elke dag de kippen en de koi karpers te voeren. De wifi en het elektriciteitsnetwerk zijn nogal wiebelig.

Ik was nog niet eerder in Portugal geweest en vind het geweldig hier te wonen voor een paar maanden. De andere grote reden om voor twee maanden in the middle of nowhere te gaan zitten - zonder buren, afleiding, bioscopen en de hele rataplan - is dat we hier toegewijd en gefocust aan ons VrijDoen kunnen werken. Alles mag gebeuren, maar de wifi mag niet wegvallen.

En toen viel de wifi uit. Tot twee keer toe zelfs. De eerste keer moesten we een week lang leven zonder streepje wifi. De tweede keer dat we ons wifiloos moesten vermaken duurde het ruim 2 weken.

De eerste paar dagen had ik afkickverschijnselen. Ik had in mijn hoofd de sterke overtuiging krachtige jongens die overtuigingen, dat ik absoluut niet zonder wifi kon en ik baalde. Hoe kan ik nu productief zijn en een zaak opzetten?! Na een tijdje begon ik te merken dat zonder wifi werken enorme voordelen met zich meebrengt. Ik kon gefocust schrijven, was in een klap van mijn facebook-check-obsessie af en was veel productiever. En eigenlijk had ik de wifi voor veel minder handelingen echt nodig dan dat ik in mijn hoofd had.   

Ik ben dus minder afhankelijk van wifi dan ik dacht. En zowaar was ik lichtelijk teleurgesteld toen de wifi weer was hersteld.

De wifi is mijn leerzame metafoor en kan ook die van jou zijn

De wifi is mijn metafoor voor hechten aan zaken en je (onnodig) afhankelijk voelen. Mijn wifi-metafoor geldt voor veel dingen in het leven. En gaat op voor jouw relatie met allerlei zaken en gewoontes. Ook al denk je nu misschien van niet. Dat is juist het punt.

Een ezel...

Dit is niet de eerste keer dat ik ontdek dat ik niet afhankelijk ben. Deze ontdekking doe ik regelmatig. En het is belangrijk om dit inzicht goed tussen mijn oren te knopen. Ja, ik hecht me aan zaken, ik heb er plezier van, hou zelfs van ze. Maar als ik weer doorga of zonder moet is het ook oke. Het was dus zonde geweest om vanwege die dingen die ik koester iets te laten. Deze ezel heeft het weer op een rij.  

Wanhoop niet teveel als iets verdwijnt, je vindt wel weer je draai.

Voor jou zet ik 10 redenen op een rijtje waarom jij niet afhankelijk bent

10 redenen waarom jij niet afhankelijk bent en wel kunt veranderen

Dit is een pleidooi om wel los te laten en in beweging te komen in 10 punten. Door de 10 tips door te lezen kun je vertrouwen, relativeringsvermogen en zelfs ‘zin in’ verandering tanken. Dit is jouw steun in de rug om die verandering wel door te zetten. Of liever gezegd, 10 steuntjes in de rug om om te gaan met verandering. 

Niet afhankelijk #1 - Je vindt het erger iets kwijt te raken dan niet te krijgen

Experimenten laten zien dat mensen het bijvoorbeeld erger vinden om de 100 euro die ze net gekregen hebben weer in te moeten leveren. Dan dat een grote kans op 100 euro aan hun neus voorbij gaat. Terwijl het op hetzelfde neerkomt. Het verschil is 100 euro.

Niet afhankelijk #2 - Je hecht je nu eenmaal aan dingen die je (om je heen) hebt.

En daardoor dicht je - net zoals iedereen dat doet - allerlei eigenschappen toe aan het ding of de persoon. Dat kan ervoor zorgen dat je alleen al van de gedachte dat iets uit je leven zal verdwijnen paniekgevoelens krijgt. Die fijne gevoelens hebben niet perse iets te maken met die ene persoon of die ene baan. Ze zijn in ieder geval niet uniek. Die gevoelens van hechting en waardering zullen voor iets anders in je leven terugkomen, wat of wie dat dan ook mag zijn. Dus ook voor die nieuwe collega’s en die nieuwe baan.

Niet afhankelijk #3 - Je bent sterker, creatiever, weerbaarder en meer flexibel dan je denkt

Hoe krachtig, creatief en flexibel je omgaat met de zelf ingezette of opgedrongen verandering, zal je pas merken als de verandering er is. Het is onmogelijk dat vooraf te zien. Je kunt hooguit het vertrouwen hebben en de kennis vanuit voorgaande ervaringen beetpakken. Je gaat leren leven onder de nieuwe omstandigheden en daar ga je een succes van maken ook! Zo weerbaar ben jij.

Niet afhankelijk #4 - Elke verandering brengt ook voordelen met zich mee die je niet voorzag

Johan Cruijff zei het al: “elk nadeel heeft zijn voordeel”. En een dikke vette waarheid is dit. Jij gaat de vruchten plukken van de verandering die je nu nog niet ziet hangen. Jij gaat beloond worden met voordelen voor de nadelen die je ervaart. Dat vertrouwen mag en moet je hebben. Je zult niet teleurgesteld worden. Het zal hooguit even duren voordat je de voordelen gaat zien.

Niet afhankelijk #5 - Wij mensen zijn gewoonte-diertjes en blijven liever lekker zitten

Het zal daarom aantrekkelijker lijken om te blijven waar je zit dan te veranderen. Ook al is de huidige situatie niet perfect, je weet wat je hebt en routine en voorspelbaarheid zijn fijn. Besef dat je aan de routine hecht en niet zozeer aan het ding zelf. Ook in de nieuwe situatie zal je routines gaan ontwikkelen. Waar je gaat of staat, routines zul je hebben, daar hoef je niet bang voor te zijn. En ook een verandering hoef je daarvoor niet te laten. Grote kans dat jij je gekoesterde routines gewoon weer voortzet in jouw nieuwe context!

Niet afhankelijk #6 - Dat ene ding is niet zo bijzonder als je denkt

En sorry dat ik nu de romantiek van speciale dingen besmet. Maar dat heeft een goed doel :).

Een functie van iets kan in vele vormen komen. Kijk niet naar het ‘object’ maar naar welke behoefte het vervult. Je vindt het misschien moeilijk om samen met je vakantiegenoot te kiezen voor een andere vakantiebestemming dan normaal. Je voelt je goed in dat ene huisje op dat Griekse eiland. Maar andere plekken die ook rust, natuur, warmte en een vriendelijke omgeving hebben zullen dat ook voor jou betekenen. En daar zijn er miljoenen van. Niet zo romantisch. Maar ook een geruststellende gedachte toch?

Deze ‘denktruc’ kun je op verschillende situaties toepassen. Kijk een laag dieper naar wat het ding, persoon of activiteit jou brengt en pas dat toe in je nieuwe context. Dat wordt gegarandeerd succes.

Niet afhankelijk #7 - Geniet in het nu

Dat je iets nu hebt of waardeert betekent niet dat het er ook perse in de toekomst moet zijn. Geniet van wat je hebt zolang het er is. En als je doorgaat is het ook goed. Koester de herinneringen en wees dankbaar voor wat het bracht en brengt. Nu is het tijd voor iets anders.

Niet afhankelijk #8 - Ja, er is een fase van rouw en wennen

Rouw voelt als een heel groot woord en relateren we vaak aan afscheid nemen van een geliefde die er niet meer is. Maar gevoelens van rouw heb je bij het afscheid nemen van wat dan ook. Zelfs een korte flits van rouw als het ontbijt waar je zoveel zin in had per ongeluk op de grond smakt. En een iets langere flits voor de echte liefhebbers van eten onder ons zoals ik.

Ja, er is een fase van rouw en wennen maar daar kom je wel weer overheen. Het hoort bij het leven. Je bent er zeker niet afhankelijk van. Het doet pijn maar laat je ook beseffen hoeveel je iets waardeert. Het maakt je sterker en geeft je het gevoel dat je leeft. Geen rouw willen voelen - hoe groot of klein ook - is geen goede reden om te blijven zitten waar je zit als beweging beter voor je is.

Niet afhankelijk #9 - Het gevoel van afhankelijkheid is extra groot als je je niet goed voelt

Hoe slechter je je voelt, hoe meer je je afhankelijk zult voelen van die ene persoon, gewoonte of voorwerp. Waardoor je minder snel zult veranderen en ook niet zal ontdekken dat je niet afhankelijk bent. Hoe beter je je voelt hoe meer je zult beseffen dat je het gaat redden met jezelf. En dat de rest allemaal extra is!

‘Slecht voelen - afhankelijk voelen - slechter voelen - meer afhankelijk worden’  is een versterkende loop die je echt moet proberen te doorbreken. Het is niet de persoon of dat ding dat jou redt, jij bent het zelf die je redt.

Niet afhankelijk #10 - Omgaan met verandering is een spier die je kunt trainen

Hoe vaker je verandert, hoe meer je zult gaan voelen en ervaren dat je niet afhankelijk bent. En dat bovenstaande 9 redenen allemaal opgaan. 

And always remember: 

'You are not a tree!' 

Deze blog is voor iedereen die ervaart:

  • Ik wil veranderen
  • Waar vind ik support om te veranderen
  • Ik zoek vertrouwen om door te gaan
  • Het is tijd voor verandering
  • Ik hecht me zoveel aan zaken
  • Afscheid nemen vind ik moeilijk
  • Ik voel me afhankelijk
  • Ik wil niet afhankelijk zijn
  • Kan ik wel zonder?
  • Ik zoek motivatie om door te zetten met veranderen
  • Veranderen maakt mij onzeker

Click Here to Leave a Comment Below