Omgaan met stress in 12 vaardigheden

Omgaan met stress kun je leren. Als je iets wat je wilt leren in kleinere stukjes verdeelt, zie je dat de bouwstenen vaardigheden zijn. Vaardigheden zijn te trainen. Je kunt je eigen vaardigheden verbeteren. Je staat niet meer tegenover een zwarte doos, zoals “omgaan met stress” zou kunnen zijn. Dus als je eenmaal weet welke vaardigheden nodig zijn, kun je aan je doel gaan werken. Het is spannend, en het geeft een zekere verantwoordelijkheid. Er is geen reden meer om het niet te doen. We delen met jou 12 stress management vaardigheden. Als je deze coping vaardigheden voor stress in praktijk brengt, zul je vanzelf zien dat je beter in staat bent om op een gezonde manier met stress om te gaan.  

Een samenvatting van wat stress is

Wat gebeurt er eigenlijk als je stress voelt? Je lichaam gaat in stressmodus omdat je een bedreiging of een uitdaging ervaart. Misschien maak je – onbewust – de inschatting dat je niet kunt leveren wat er van je gevraagd wordt. Of er is op de een of andere manier een bedreiging voor je welzijn. 

Stress hebben is een heel persoonlijke ervaring. Jij kunt ergens gestrest van zijn, en een ander maakt zich echt niet druk om precies dezelfde situatie. Omdat stress zo’n hoogst persoonlijke en subjectieve ervaring is, betekent dit dat er ook veel ruimte is om je stressbeleving te beïnvloeden en te verbeteren. Hier verschijnen de stress management vaardigheden in het hele stress verhaal. Goed omgaan met stress kun je leren in 12 vaardigheden.   

Negatieve stress heeft een grote negatieve invloed op je levensvreugde. En chronische, dus langdurige, stress is zelfs schadelijk. Om de hoeveelheid negatieve stress in je leven te verminderen zijn er verschillende manieren om met stress om te gaan, zoals je kunt lezen in onze complete gids Stress Verminderen. Zeker is dat je de 12 stress management vaardigheden die ik nu ga bespreken moet kennen, moet trainen en gebruiken. 

Omgaan met stress vaardigheid #1 – Plannen en vooruit kijken

Zo plannen dat je niet in de knoop raakt, met voldoende rustmomenten en een tempo dat je geen stress geeft. Ruimte houden om onverwachte dingen op te vangen. Anticiperen op wat je tegen die tijd als prettig gaat ervaren. En wat dacht je gewoon van minder plannen en de tijd die vrijkomt besteden voor ontspanning. Lijkt me helder toch.

Plannen en vooruitkijken kan sterk bijdragen tot vermindering van stress en is een heel belangrijke vaardigheid bij omgaan met stress.

Vaardigheid #2 – Nee zeggen, stevigheid en onafhankelijkheid 

Af en toe ‘nee’ zeggen is goed voor minder negatieve stress in je leven. Niet alleen maar mensen pleasen maar kiezen voor wat voor jou werkt. Dit kan wellicht tot wat weerwoord leiden of je moet mensen teleurstellen. Maar jij staat stevig in je schoenen en weet waarom je het doet. Zo ga je om met stress dus; preventief. 

Op den duur, en waarschijnlijk veel eerder, raakt iedereen gewend aan hoe je de dingen nu doet. Dus: leer “Nee” zeggen om stress te verminderen. En leer om te gaan met je eigen emoties rond ‘nee zeggen’, om stress te verminderen. Maar dat zal je na een beetje oefening lukken.   

Omgaan met stress #3 – Introspectie, eerlijkheid en zelfkennis

Jezelf steeds beter leren kennen door te reflecteren op wat je meemaakt, je gevoelens en gedachten onderzoeken, en je eigen gedragingen. Ook de kanten van jezelf onder ogen zien die je misschien minder sexy vindt. Je kunt leven om een beeld hoog te houden van jezelf, voor jezelf en voor anderen. Je kunt ook kiezen voor wat echt goed bij je past. En je overgeven aan alle kanten van jezelf. Ook de kanten van jezelf die op het eerste gezicht niet je grootste maatje zijn. Die kunnen in de toekomst zelfs nog wel het best gaan bevallen.    

Introspectie stelt je ook in staat meer te ontdekken over wie je bent en wat voor jou belangrijk is. Waar sta je voor? Wat zijn je waarden? Als je dat over jezelf weet, is het gemakkelijker te kiezen wat je wilt doen. En ook HOE je het doet. Je wordt minder snel een speelbal van externe factoren, want je hebt je eigen interne kompas. En wat is per definitie een speelbal zijn, althans voor de meesten van ons? Juist; stressvol. 

Omgaan met stress #4 – Bewustzijn

Door het leven racen en nooit opkijken. Ben je er echt bij? Leef je alleen maar in je gedachten en kijk je steeds vooruit? Door meer bewust te worden verhoog je de waarde van je leven enorm. Niet alleen maar to do vakjes afvinken, maar ten volle het leven ervaren.  

Ga bij jezelf na: wat voel je? Observeer wat er is. 

Er is geen andere manier om stress symptomen in een vroeg stadium te ontdekken. Want hoe kun je iets in je lichaam opmerken als je alleen maar denkt aan de toekomst en wat er gedaan moet worden? Je staat dan op geen enkele manier in contact met je lichaam en wat je nu voelt.   

Met deze bewuste gemoedstoestand kun je ook vroegtijdig destructieve gedachten op het spoor komen. Destructieve – negatieve – gedachten die waarschijnlijk stress opwekken. Dit vereist opmerkzaamheid aan jouw kant. Realiseer je wat er in dit moment gebeurt, en wees zo alert als je kunt. 

Dit is niet alleen een geweldige vaardigheid in omgaan met stress, maar ook een geweldige basisvaardigheid voor alle persoonlijke groei.    

Omgaan met stress #5 – Geduld

Wie haast heeft moet stilstaan. Heb jij het geduld om niet alleen maar te rennen en vliegen maar om stil te staan bij wat er gebeurt? Slim omgaan met stress is iets wat je voor je leven doet. En niet wat binnen een week even makkelijk opgelost is. Dus daar is geduld voor nodig.  

Het gaat over het fundament van wie jij bent en hoe je in elkaar zit. Het zou best kunnen dat je meerdere keren in dezelfde kuil stapt. Maakt niet uit, met geduld en bewustzijn kom je er wel. Het gaat niet om perfectie maar om vooruitgang.   

Omgaan met stress #6 – Nieuwsgierigheid

Nieuwsgierigheid naar jezelf, jezelf beter leren kennen. Een situatie of een patroon van stress verkennen. Verwonderd kijken naar wat er eigenlijk speelt in al dat gestress en tussen de gierende stress hormonen. Met een open blik en zonder oordeel jezelf en interacties verkennen. Puur om te leren. 

Vaardigheid #7 – Zaken op een pro-actieve en niet agressieve manier bespreekbaar maken

Als iets je veel stress geeft kun je dat bespreekbaar maken en beïnvloeden dat er iets verandert. Ook wel de A van Alter (“Beïnvloeden of Veranderen”). Alter is een van de 4 copingstijlen die je in kunt zetten om effectief om te gaan met een stressvolle situatie.   

Doe dat bespreekbaar maken voordat je hoog in je emotie zit. Dat doe je vanuit ‘ik’. Met een ik-boodschap. Zodat het voor de ander makkelijk is om je boodschap te ontvangen. Hoe ervaar je iets, en wat doet het met je en hoe zou het beter voor je werken? 

Vaardigheid #8 – Abstractie-vaardigheden

Als er vanalles speelt helpt het om wat op te stijgen uit de situatie en van een afstandje, een abstractieniveau hoger, te bekijken wat er gebeurt. Even uit dat heftige gevoel stappen en die uitgesproken gedachten. Misschien ontdek je dan ook wel een rode draad. Komen in verschillende situaties waarin je stress ervaart toevallig niet dezelfde thema’s voor? Afstand nemen van jouw persoonlijke ervaring is nodig om je stress triggers te ontdekken. En je punten waar je kwetsbaar bent.   

In ‘Stress Verminderen’ – De Grote Gids kun je veel lezen over hoe je je kennis over je persoonlijke stress triggers en persoonlijke gevoelige thema’s kunt gebruiken om stress te verminderen en te voorkomen. 

Omgaan met stress #9 – Durf

Er is durf nodig om eerlijk naar jezelf te kijken. Emoties of gedachten die heftig of spannend of ongewenst voelen, vraagt ook om veel durf. Je hebt durf nodig om dingen te veranderen. En eventueel nee te zeggen en mensen – of jezelf – teleur te stellen. Lees deze blog en ontwikkel meer lef en durf.

Omgaan met stress #10 – Openstaan

Je moet open staan om iets te willen veranderen. Maar ook openstaan om je gevoelens en gedachten te onderzoeken. Misschien zitten die zelfs wel in een black box die niet eerder in je leven open is geweest. Wees altijd lief en mild voor jezelf. Probeer het in ieder geval. 

Vaardigheid #11 – Loslaten

Afscheid nemen van iets wat misschien wel een beetje bij je is gaan horen of onderdeel geworden is van je identiteit. Maar ook het accepteren van een situatie die je stress geeft, wanneer je niets kunt veranderen, vraagt loslaten. Het is goed zo zoals het is. Loslaten om mee te bewegen met de stressreactie in je lichaam en niet te verzetten gaat jou helpen om minder hinderende stress in je leven te ervaren. 

“Surrender to let go”  

Het is een interessante paradox; door de stress te aanvaarden zoals hij is, verminder je automatisch de stress. ” Geef je over om los te laten”  

Wist je dat Acceptatie stress copingstijl #3 is van de verbazingwekkende copingstijlen “de 4 A’s”?

Omgaan met stress #12 – Discipline

Last but not least heb je de stress management vaardigheid Discipline nodig voor effectief omgaan met stress. De discipline om meestal of vaak te kiezen voor wat op lange termijn goed voor je is. De discipline om elke keer weer het juiste te doen bij stress: je stress onderzoeken, goed ademen, nadenken over wat anders kan en dat ook doen. Ook de discipline om je deze lessen over omgaan met stress te blijven herinneren. Maar ook andere lessen over persoonlijke groei die je bent tegengekomen. 

Het is misschien geen sexy woord, “discipline”, maar ik geloof dat discipline aan de basis ligt van een gelukkig en (geestelijk) gezond leven. Altijd kiezen voor wat leuk is of je comfortabel lijkt is niet de slimste duurzame keuze. Het gaat er ook om jezelf te trainen, te leren en te vinden wat goed voor je is. Echt goed voor je, niet alleen dit uur. 

Stressbeheersingstechnieken in je leven inbouwen die voor je werken, en het niveau van negatieve stress en chronische stress heel laag houden, is ook een product van discipline. Elke keer weer moet je terugkeren naar de 12 stress management vaardigheden in deze blog. En ze aan het werk zetten. Je kunt het!

Meer over Omgaan met stress

Blijf deze stress management vaardigheden versterken, en ik ben er vrij zeker van dat je een betere relatie met stress in je leven zult ontwikkelen!  

Ben je nieuwsgierig naar meer informatie over het interessante onderwerp van omgaan met stress? We hebben nog veel meer voor je! 

Click Here to Leave a Comment Below