Leef zo vrij als een vogeltje als een Digital Nomad

Verdien je centen online en leef je lifestyle waar je maar wilt.

Leestijd - 10 minuten

10.000 jaar geleden stopten mensen langzaam nomadisch te leven. Boeren werden geboren en landbouw werd bedreven. En in 2020 stap je gewoon in een tijdmachine terug in de tijd. Alsof er niets is veranderd. Je bent alleen geen jager/verzamelaar meer maar een Digital Nomad.

Het is gewoon niet meer nodig om op 1 vaste plek te wonen. Waarom zou je je vastleggen op 1 plek, als je ook op meerdere mooie plekken per jaar kunt wonen? Je kunt gaan en staan waar je wilt, en werken doe je via wifi. In het beste geval verdien je je geld in dure landen, terwijl je zelf verblijft in een land dat veel betaalbaarder is. Ongekende vrijheid, met je laptop onder je arm. Welkom in de wereld van een Digital Nomad en een Locatie Onafhankelijk Leven. 

Elke dag hetzelfde doen voor een baas daar ben je wel klaar mee. Dat spelletje heb je namelijk al lang uitgespeeld. Er is meer te doen op deze wereld dan 9-5. Jij zoekt een lifestyle waarin jij de regisseur bent en niet de figurant. 

Zoek dus vooral niet verder naar inspiratie voor een nieuw leven. In deze blog over The Digital Nomad Lifestyle vertellen we je alles wat je moet weten voor een leven vol vrijheid, verdienen, plezier en avontuur. Op naar het leven van een Digital Nomad.

The 4-Hour workweek

Tim Ferriss heeft het leven van veel mensen veranderd met zijn bestseller - The 4-Hour Workweek. Waarschijnlijk ken je het boek wel. Zo niet. Dit boek geeft jou een andere kijk op veel toffe onderwerpen zoals bijvoorbeeld jezelf fysiek overbodig maken op je vaste werklocatie. Het is wat ons betreft een must read. Vooral als je flirt met een leven als een Digital Nomad.

Zijn boek heeft mij ook geïnspireerd. Bijvoorbeeld over hoe je tegen tijd aan kunt kijken . Je kunt tijd maar 1 keer uitgeven. Het is een schaars goed dat nooit in grotere getale aanwezig is. Anders dan geld bijvoorbeeld. Dus beter zorg je ervoor dat je die tijd goed besteedt. Als je weet hoe jij je tijd wilt besteden dan kan een vrij leven pas echt beginnen. Als Digital Nomad of op een andere manier.

Wat is een Digital Nomad

Een digital nomad is een ondernemer die niet op 1 vaste locatie hoeft te leven en werken. De term locatie onafhankelijk ondernemen is eigenlijk beter om de digital nomad te duiden. De digital nomad gebruikt het internet om geld te verdienen en kan dit overal ter wereld doen. Een laptop en Wifi verbinding is het enige dat je nodig hebt.

De plaatjes van digital nomads op mooie stranden in Goa, urban life in Medellin en op de Zen hotspot Bali is het verlangen. Dit is slechts 1 kant van de medaille. De andere kant is dat digital nomadisme niet voor iedereen is weggelegd. Om een vrij leven te leiden moet je ook dingen doen. Zonder actie bestaat er namelijk geen vrijheid.

een digital nomad is:

  • Een vorstelijk leven leiden op je inkomen uit Nederland en je lifestyle in Medellin;
  • Schrijver/vertaler die op Bali woont maar in Nederland zijn opdrachtgevers heeft;
  • Een webdesigner die websites onderhoudt voor klanten terwijl hij of zij met de rugzak op Zuid Oost Azië verkent;
  • Blogger die reist en met advertentie inkomsten, eigen producten de reis lifestyle duurzaam kan onderhouden;
  • Een Online marketeer die met dropshipping producten verkoopt die hij of zij niet in eigen beheer heeft. De consument koopt het product rechtstreeks bij de producent. 

En zo zijn er nog legio mogelijkheden hoe jij met je laptop en wifi overal ter wereld je centen kan verdienen als digital nomad.

De Digital Nomad Lifestyle

Wil jij een succesvol duurzaam leven als een digital nomad. Dan moet jij een mind shift maken. Elke digital nomad die het langer dan 1 a 2 jaar volhoudt heeft dat ook gedaan. Veel Digital Nomad pogingen stranden namelijk in die periode. Na een tijdje werken en reizen gecombineerd te hebben zitten deze gloednieuwe digital nomads  namelijk zonder cash. Dag digital nomad leven. Hallo vliegtuig en terug naar 9 tot 5.

Wat spreekt jou aan in het zijn van een Digital Nomad? Doe het niet voor een aantrekkelijk verhaal of een tof imago, want dan zal je nieuwe lifestyle status geen lang leven beschoren zijn. 

Het digitale nomadenbestaan is namelijk een lifestyle. En zoals elke lifestyle bestaat die uit meerdere succesfactoren tegelijkertijd.

Succesfactoren voor een duurzame Digital Nomad lifestyle

Zo vrij zijn als een vogel; dat is wat jij ook wilt. Genieten van het moois dat deze wereld te bieden heeft, en meer avontuur in je leven. Je weet prima dat je daar dingen voor moet doen. Wat doen de duurzame digital nomads anders dan de droomjagers in het vliegtuig terug naar huis?

Middel of doel?

Het fundamentele verschil tussen de twee groepen zie je terug  bij het begin. Digital Nomads die een vrij leven leiden weten dat een ‘digital nomad zijn’ geen doel is maar een uitkomst van hun keuzes in hoe ze willen leven. 

Is het (willen) zijn van een digital nomad voor jou een middel of een doel? 

Een succesvolle digital nomad is in staat om duurzaam te leven met zijn of haar waarden. Op die manier bouw je een lifestyle op een stevige basis en is de digital nomad een uitkomst.

Lifestyle design

De plaatjes en de romantiek zijn helder. Je bent op een tropisch eiland en je woelt je tenen dagelijks door gouden zandkorrels. Je feest.  Maakt internationale vrienden. Je leeft de hammock lifestyle. Exotische oorden zijn jouw playground en het vliegtuig knoopt de wereld onder jouw voeten keurig aan elkaar. Na de romantiek volgt altijd de realiteit.

Stap 1 in het proces van uitvogelen wat je wilt doen is een aantal belangrijke vragen voor jezelf beantwoorden. Dit zijn 3 vragen die je gaan helpen om een basis te bouwen waarop jij een digital nomad lifestyle kunt bouwen:

Domain names for just 88 cents!

Wat is voor jou waardevol in het leven?

En dan heb ik het niet over biertjes drinken in de kroeg met vrienden op vrijdagavond. Het gaat om diepgaandere zaken. Wat drijft jou in het leven? Waar sta je voor op en waar wil je voor vechten. Deze vraag geeft inzicht in je drijfveren. ‘Waar doe je het allemaal voor?’

Waar krijg jij energie van?

Het leven van een digital nomad is te gek en tegelijkertijd is het ook pittig. Om het lang vol te houden moet de energiebalans positief uitslaan. Dit betekent dat wat je doet je ook voldoende energie moet blijven geven. Er gaan namelijk ook dagen, perioden zijn dat je het zwaar hebt. Dat het leven van een digital nomad niet alleen maar rozengeur en maneschijn is.

Waar ben je goed in?

Normaal gesproken werkt het heel simpel. Wat waardevol voor je is daar krijg je energie van en waar je energie van krijgt vind je leuk. En vaak ben je goed in wat je leuk vindt. Dit is de flow die je moet vinden. Vanuit die basis kan je goed bouwen aan jouw digital nomad lifestyle. 

Werk je vanuit deze 3 kernvragen dan ben je in staat om een duurzaam leven te bouwen. En wellicht is de uitkomst wel dat er ook voor jou een vrij en avontuurlijk leven als digital nomad op je ligt te wachten.

Geleidelijk proces

Nog een extra bullet maar geen vraag. Jouw pad kan ook zijn dat je geleidelijk een nieuwe lifestyle opbouwt. En dat het niet een ‘blauwdruk’ lifestyle is op basis van de vragen hierboven.

Wijzelf zijn in een locatie onafhankelijke lifestyle gegroeid in meerdere fases. Niet heel erg bewust en ook niet helemaal onbewust. Starten met een wereldreis. Daarna experimenteren met online ondernemen en reizen en vervolgens al petsittend door Europa trekken met allerlei leuke online projecten.

De clue is dat het opbouwen van een lifestyle voor iedereen anders is. En dat het proces ook voor iedereen anders verloopt. De vragen hierboven geven je een goed vertrekpunt om serieus na te denken wat je drijft, wenst en waar je heen wilt groeien.

Digital Nomad Stappenplan - scenario’s om een digitale nomade te worden

Zoals net al verteld. Wij zijn eigenlijk per ongeluk in het leven gerold van de digitale nomaden. Op onze wereldreis bereikten wij na 9 a 10 maanden het punt dat we wat uitdaging miste in onze reis. Dus kochten we een laptop. Typten we de volgende zoekopdracht: “Hoe verdien ik geld aan mijn website? En nu lees jij deze blog op VrijDoen. Dit was in 2016. 

Maar wij waren al een soort van vrij. Ons huis was verkocht. Verder geen formele verplichtingen met Nederland. We hadden ons uitgeschreven bij de gemeente.

Wat nou als je nog gewoon een baan hebt. Dat je verplichtingen hebt die je misschien ook niet een twee drie wilt opzeggen. Of dat jij en je vriend of vriendin nog niet op 1 lijn zitten. Dat is een ander verhaal. 

En daarom hebben we voor jou een wegwijzer opgesteld om langzaam locatie onafhankelijk leven te integreren in je huidige lifestyle. Lees sowieso de the 4-hour workweek voor inspiratie. Echt doen.

Als je voor een baas werkt

Je werkt voor een baas en je wilt ontdekken of een leven als een digital nomad voor jou is weggelegd. Dan is aan jou de taak om hetzelfde werk te gaan doen maar niet op kantoor. Hier ga je dus een list voor verzinnen. Bedenk altijd; zolang jij resultaat boekt dan heb je meer vrijheid. En zet dit in om meer op een andere locatie hetzelfde werk te doen. 

Zie dit als een test voor jezelf. Je experiment kan meerdere kanten op ontwikkelen. Zo kan je bijvoorbeeld voor dezelfde baas blijven werken alleen dan in een lekker warm land. Of je komt erachter dat je prima voor jezelf kan gaan beginnen.

Werk je al voor jezelf? Dan kun je dit net zo goed direct gaan doen. Waarom nog langer wachten. Doen en ontdekken. Niet elk werk leent zich daarvoor. Maar als jouw werk voornamelijk bestaat uit beeldschermtijd dan kan je direct een weekje naar de zon boeken en van daaruit gaan werken.

Digital Nomad koppel?

Marleen en ik zitten op 1 lijn in hoe we willen leven en werken. Maar dat betekent natuurlijk niet dat dit zomaar is ontstaan. 

Als jij een partner hebt dan hebben jullie een belangrijke taak. Samen verkennen hoe een locatie onafhankelijk leven er uit kan zien. Check ook de vragen bij de lifestyle design. Hoe beter jullie weten wat jullie beiden willen hoe makkelijker de praktische zaken - bijvoorbeeld je baan opzeggen - worden.

Ga parttime werken

Veranderingen hoeven niet zwart of wit zijn. Je kunt ook langzaam toewerken naar een leven als een digital nomad. Je kunt bijvoorbeeld parttime gaan werken en op je vrije dag gaan onderzoeken wat je wilt en waar je talenten liggen.

Gebruik de nieuwe tijd om jouw talent - of anders geformuleerd unieke waarde - te ontdekken. Jouw waarde kan je namelijk omzetten in ideeen om geld mee te verdienen. En dit doe je misschien eerst parttime totdat je genoeg vertrouwen en opdrachten hebt om je anker op te hijsen. Om je baan op te zeggen en als digital nomad de wereld in te trekken.

Verhuur je huis

Je kunt er ook voor kiezen om je huis of appartement zo snel mogelijk af te lossen. Eenmaal afgelost dan ben je van de grootste verplichting in je leven af. Je hypotheek. Als je een huurder vindt voor je bakstenen dan heb je inkomsten. En met die inkomsten kan je in een goedkoop land prima leven, werken en reizen. 

Het kan natuurlijk ook samen gaan: tegelijkertijd je hypotheek aflossen door een huurder en van de inkomsten bijvoorbeeld leven in een goedkoper land.  

Het toffe van dit pad is dat je op het moment van je vertrek al onafhankelijk bent. Je hebt namelijk financiële vrijheid gekocht. Elke maand krijg jij keurig een vast bedrag voor levensonderhoud. En je bent dus officieel met een rugzak op je rug direct lid van de digital nomad tribe.

Spaar als een malle en ga op reis

Als je echt wilt ontdekken of een leven als een digital nomad bij je past kan je ook gaan reizen en tegelijkertijd onderzoeken hoe jij je geld gaat verdienen. Je hebt dan natuurlijk wel cash nodig. Hard sparen. Dat ga je doen. 

En als je 25.000 EUR hebt verzameld - onze startpot - ga je met je rugzak op pad. Er zijn genoeg plekken waar gelijkgestemden zich verzamelen. Laaf je aan de inspiratie. Ontdek wat je waard bent en wat jouw specifieke waarde is. En start je eigen business.

Bedrijf oprichten en belasting betalen als Digital Nomad

Het kan natuurlijk zijn dat je al een digital nomad bent. Dat je al een tijdje uit je rugzak leeft in warme exotische oorden. Jij verdient je geld als website designer, blogger, online marketeer, vertaler, coach, affiliate marketeer of met iets anders waar jij goed in bent. Wat een digital nomad is zegt jou niet zoveel. Hoe je slim je bedrijf kunt inrichten terwijl je reist en werkt is een ander verhaal.

Want een ding kan ik je vertellen: om geld te verdienen is het perse noodzakelijk een juridische constructie (rechtsvorm) te hebben. Ook wel bedrijf genoemd. 

En ook dan is deze blog geschikt voor jou. We hebben zelf ons bedrijf online opgericht. Wij hebben ons bedrijf in 2018 na lang zoeken in het spinnenweb van belastingverdragen en business incorporation-vraagstukken opgericht. 

Uiteraard hadden we eisen. En dat is maar goed ook. Het gaat tenslotte om een investering die je nodig hebt om je lifestyle te supporten. Onze eisen waren geen hogere wiskunde. Wij wilden vooral sturen op vrijheid en flexibiliteit. De juridische rechtsvorm moest 100% legaal en betrouwbaar zijn. Alle formaliteiten moesten online af te handelen zijn. Het belastingpercentage gunstig. En de investering het liefst zo laag mogelijk. 

Wij zijn geslaagd in deze zoektocht en willen onze kennis graag met je delen. Daarom hebben we een Ebook gemaakt dat je gratis kan downloaden. Hierin delen we waardevolle tips hoe je om kunt gaan met een bedrijf oprichten en belasting betalen. En met welke partner wij nu ruim 2 jaar samenwerken.

Belastingvoordeel, bedrijf oprichten en het M-formulier

Een tip die we alvast weggeven is dat als je van plan bent om Nederland voor langer dan 8 maanden te verlaten - voor een wereldreis of voor een nieuw avontuur in een exotisch land - ga dan halverwege het jaar op pad. Je kunt dan met een M-formulier voor het jaar dat je vertrekt een aanzienlijk belastingvoordeel terugvorderen. Omdat je minder korting hebt gekregen dan waar je recht op hebt. Wij hebben samen ruim 6500 EUR ontvangen van de belastingdienst. Leuker kunnen we het niet maken. Wel makkelijker.

Wil je meer input hoe om te gaan met het betalen van belasting? Welke rechtsvorm het beste past bij jouw lifestyle? En hoe je kosten minimaal blijven om je business administratie  te onderhouden?  

Download dan gratis met al onze kennis die we hebben opgedaan het Ebook De onmisbare Digital Nomad Gids

De partner die wij hebben gevonden zorgt voor je accounting. Je VAT aangifte - als je in Europa zaken doet en klanten hebt -  wordt voor je gedaan. Bankrekeningen worden geopend. Ze regelen online business tools voor je. Zijn bijna non-stop beschikbaar voor advies en meedenken.  En nog veel meer. Nieuwsgierig? Wacht niet langer en krijg je Ebook gratis in je mail

De 7 belangrijkste vaardigheden

Ik ga het hebben over de belangrijkste vaardigheden die essentieel zijn voor  een duurzaam leven als een digital nomad leven. Succes komt namelijk niet vanzelf. Je zult gewoon keihard moeten werken om iets op te bouwen. Dat geldt dus ook voor het leven als een digital nomad.

Skills die Marleen en ik ervaren als must haves hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. En geloof me. Sommige skills echt niet de meest sexy aspecten van een mens.

Discipline

Misschien wel de belangrijkste vaardigheid die je jezelf moet aanleren is discipline. Zonder discipline komt er niets van de grond. Waar je ook bent op de wereld je zult elke keer je laptop open moeten klappen. Gaan zitten en het werk doen dat je moet doen. Afspraken nakomen en nieuw werk regelen.

Planmatig werken

Elke keer je laptop openklappen heeft alleen maar zin als je een goed plan hebt. En je tegelijkertijd ook bereid bent om daar gestructureerd aan te werken. Je stelt doelen en je werkt toe naar doelen. Zonder planmatig werken blijft de droom van de Digital Nomad lifestyle ver weg.

Omgaan met tegenslag

Je bent een zelfstandig ondernemer. Je gaat tegenslag krijgen. Dat is geen vraag dat is een gegeven. Jouw invloed ligt in jezelf aanleren hier effectief mee om te gaan. Als jij in staat bent om positief en constructief om te gaan met tegenslag dan heb je een enorme voorsprong.

Realiseer je dat dit een keuze is. Tegenslag is geen keuze maar overkomt je. Hoe je er vervolgens mee omgaat is een keuze. Train je mindset om actief en oplossingsgericht te zijn.

Fouten durven maken

Dit is heel simpel. Maak snel fouten. Leer ervan en ga weer door. Alles perfect willen doen, altijd fouten proberen te voorkomen vertraagt de groei van je bedrijf. En je leercurve als digital nomad is veel minder stijl. Ga niet eindeloos achter de schermen zitten voorbereiden. Maar ga de interactie aan. Met klanten, opdrachtgevers en al die anderen.

Sociale vaardigheden

Niet echt verrassend maar wel heel erg belangrijk. Je hebt mensen nodig om met je bedrijf te groeien. En om mensen positief te benaderen heb je vaardigheden nodig. 

Je zult dus moeten netwerken. Mensen moeten jou die opdracht gaan gunnen. En mensen kennen weer mensen. Hoe leuker ze jou vinden hoe eerder je wordt voorgesteld. En zo is die opdracht een stapje dichterbij.

Andere belangrijke sociale vaardigheden die je nodig hebt als digital nomad om goed te kunnen netwerken zijn: luisteren, vragen stellen, nieuwsgierig zijn en complimenten geven. 

Pssst >> Mensen vinden het fijn als ze over zichzelf kunnen vertellen. Hoe meer geluld. Hoe mooier de avond. Des te leuker ze jou vinden en eerder een opdracht jouw kant op valt.

Vindingrijkheid

Bij creativiteit denken mensen snel aan kunstenaars en muzikanten of ander soort creatievelingen. Vindingrijkheid dekt creativiteit breder dan enkel de artistieke vaardigheid. 

Hoe vindingrijk ben je als het tegen zit? Met wat voor oplossingen kom je als een opdrachtgever ontevreden is over je geleverde werk? En hoe flexibel ben je als je plan niet loopt zoals je had gewild?

Authenticiteit

Okay dit is een wellicht een open deur. Maar jezelf zijn is de basis waarop je kunt groeien. Verwaarloos je dit aspect dan valt het kaartenhuis vanzelf een keer ineen. 

Werk aan jouw kern. Je kern is namelijk ook je onderscheidend vermogen. En hiermee bepaal je jouw succes als digital nomad en überhaupt zet dit de toon voor de 80 jaar dat je hier rond hangt.

Het beste uit twee werelden

Het grote voordeel van leven als een Digital Nomad is dat je kunt leven als een vorst voor 1000 EUR per maand. Je verdient je geld in sterke valuta en je geeft je dollars, euro’s of ponden uit aan je digital nomad lifestyle in landen met een zwakkere valuta. Dit fenomeen en deze slimmigheid heet geoarbitrage

Digital Nomad Jobs

Ook mensen die lurken aan een coconut cocktail. Wiebelend in een hangmat. En die rozig turen naar een ondergaande zon. Ook die lui moeten hun geld verdienen. Wat doen Digital nomads voor werk en waar kan ik digital nomad jobs vinden? 

Wifi is de enige essential die je echt nodig hebt. Zonder wifi, geen coconut cocktail. 

Heb jij opdrachten in Nederland of in Zuid Amerika? Het maakt niet uit waar je je werk doet. Het belangrijkste is dat je goed werk aflevert. Resultaat is de sleutel voor werken op afstand. 

Veel digital nomads werken als coach of consultant. Zitten in de Affiliate marketing. Ze zijn grafisch designer, vertalers, tekstschrijvers of zijn IT developers. Er zijn ook digital nomads die hun eigen skills verkopen in online trainingen. Er is genoeg te doen en er is voldoende werk. Het enige dat jij moet doen is jouw waarde bepalen. Klanten vinden. Opdrachten doen en off you go. 

De hierboven beschreven banen zijn ‘uren verkopen’ banen. Je kunt natuurlijk ook ook een business model neerzetten waarbij de verdiensten niet in jouw directe uren zitten. Maar in bijvoorbeeld een lidmaatschap dat abonnees jaarlijk of maandelijks weer moeten overmaken om toegang te krijgen tot je product of dienst. Zo bouw je passief inkomen of recurring inkomsten op - terugkerende inkomsten.

Dit vraagt uiteraard meer tijd, wellicht meer geld en doorzettingsvermogen. Het eerste idee lukt eigenlijk bijna nooit. Dus de lange adem is essentieel.

Vind een digital nomad job

Weet jij al lang wat je in je mars hebt en ben je gewoon op zoek naar nieuwe opdrachten kijk dan op onderstaande platforms voor jouw mogelijkheden.

Build Your Mailing List Faster

Workingnomads

WorkingNomads richt zich op digital nomads over de hele wereld. Je kunt er bijvoorbeeld op skills zoeken en zien welke banen er omhoog poppen. 

Indeed

Indeed is een enorme vacaturebank. Een rechttoe rechtaan bemiddelaar voor banen.

Fiverr

Fiverr is een interessante partij waar je voor weinig geld taken kunt kopen of aanbieden. Ze noemen het gigs. De startprijs is 5 USD. Hoe meer gigs je hebt verkocht hoe meer je kunt vragen voor een opdracht. Het idee is en blijft wel;. Gigs kopen en aanbieden voor weinig geld. Ideaal als je wilt bouwen aan bijvoorbeeld je portfolio.

Dynamite Jobs

De visie van Dynamite Jobs is: ‘Remote Jobs You Actually Want’. Het is net zoals Indeed een online vacaturebank. Dynamite Jobs richt zich specifiek op locatie onafhankelijke werkers. De eigenaren hebben meerdere bedrijven opgericht en weten goed wat er speelt in het land van de digital nomad. Een aanrader.

Email Automation Software

Digital Nomad Community

Het leven van een digital nomad kan behoorlijk alleen zijn. Natuurlijk heb je altijd wel mensen om je heen in een hostel, coworking place of internetcafé. Maar dat is toch net wat anders dan samen zijn. Of je verbonden voelen.

Mensen voelen zich het gelukkigst als ze ergens onderdeel van zijn dat groter is dan zichzelf. Dit geldt dus ook voor digital nomads. Iedereen heeft behoefte om zich onderdeel te voelen van een community. Om te verbinden met mensen met dezelfde waarden en levenslust.

3 top digital nomad communities

3 x betaald en 1 keer gratis. Maak kennis met online communities die er toe doen. Veel digital nomad communities bieden ook banen aan. Dit is niet perse de specialiteit. Ze slaan gewoon twee vliegen in 1 klap.

NomadList

NomadList is misschien wel de bekendste community voor digital nomads. En ook nog is eens opgericht door een Nederlander; Peter Levels. Nieuwsgierig naar hoe Nomadlist is gestart? Lees hier het verhaal.

Nomadlist is een zeer complete digital nomad community. Je kunt er terecht om te checken welke landen de beste voorzieningen hebben om een tijdje te resideren. Je kunt op allerlei criteria selecteren wat jij belangrijk vindt. Op kosten, wifi snelheid, horeca en nog veel meer. En vanzelf drijft jouw nieuwe digital nomad plek naar boven. 

Via het platform kan je ook in contact komen met fellow nomads. Dit kan bijvoorbeeld door te chatten of te daten.

Tropical MBA

Tropical MBA is een online digital nomad podcast community. De podcasts gaan over ondernemen, de travel Lifestyle en over inspirerende boeken. Teambuilding en nog veel meer onderwerpen. Ze zijn ook de oprichters van Dynamite Jobs die je hierboven al bent tegengekomen. 

Hun belofte: Elke donderdag 08:00 AM EST time is het tijd voor weer een nieuwe podcast.

Wifi Tribe

Wifi Tribe focust zich op de connectie die je als mens met elkaar maakt. De verbinding met mede digital nomads. Het doel is om met gelijkgestemden elke maand ergens anders te werken en wonen. Wifi tribe heeft ook een podcast.

Je koopt bij Wifi Tribe een ‘Chapter’ en die kan je inwisselen op elk moment dat je wenst. Nieuwsgierig naar hoe dat werkt check het aanbod van Wifi Tribe.

En 1 x gratis: Couchsurfing

Je kunt  jezelf ook altijd nog gratis registreren op couchsurfing. Dit is een online community dat zich niet direct focust op de digital nomad. Via het platform kun je in contact komen met en  overnachten bij locals voor een heuse uitwisseling van cultuur. Je kunt samen de stad in, reisverhalen delen of gewoon lekker samen een maaltje bereiden. Niets moet, alles kan.

6x Digital Nomad valkuilen

We hebben het al gehad over belangrijke skills. Vaardigheden die jou helpen om als digital nomad te slagen. Skills die ervoor zorgen dat je een digital nomad blijver bent. De andere kant van de medaille is er ook. De boobytraps waar jij in kunt stappen. Of vallen. Kortom maak kennis met de valkuilen. Die elke digital nomad weleens langs zijn of haar weg tegen komt.

Slapend rijk worden

Succes daar moet je hard voor werken. Er is geen een Digital Nomad die in een hangmat rijk is geworden.

Je laten afleiden

Als je als nomad op toffe plekken bent, kom je ook inspirerende mensen tegen. Er is dan best wel een grote kans dat je blijft plakken. En je werk is daar de dupe van. Je kunt altijd wel een leuk feestje of tripje te maken. Afleidingen zijn overal om je heen en daar moet jij je tegen wapenen.

Geen Doe-kracht

Zonder doel, geen richting. Als Digital Nomad kom je snel in de verleiding om vooral te dromen en praten met andere nomads. Maar van praten kan je geen huur betalen of eten kopen. Je moet gaan doen.

Niet commercieel willen zijn

Je moet jezelf aanleren om sales te doen. Alleen als je jezelf aanleert om sales te doen krijg je opdrachten en blijft je nomadische leven een feit. Geen sales is geen Digital Nomad Lifestyle. En dus ook geen vrijheid.

Je weet het zelf altijd beter

Het is heel verleidelijk om te denken dat jij je eigen vak of expertise beter begrijpt dan een ander. Zodra je merkt dat je geen advies of tips van anderen serieus neemt, moet je je achter je oren krabben. Deze blinde vlek kan je wel eens sneller op het vliegtuig zetten dan je wilt.

Teveel van het goede

Weet je de 7 belangrijkste digital nomad skills nog? Als je die teveel inzet of het tegenovergestelde daarvan doet. Dan heb je nog een setje extra valkuilen te pakken. En dat gaat je zeker niet helpen om een succesvolle digital nomad lifestyle op te bouwen.

Digital Nomad Zorgverzekeringen (DNZ)

Aan 1 administratief onderwerp waag ik me in deze blog. 

‘Welke zorgverzekering ga je afsluiten als Digital Nomad?’ We focussen ons hier op persoonlijke zorgverzekeringen. Business verzekeringen komen hier niet aan te pas.

Het is zeker niet zo dat er een breed scala aan verzekeropties voor je is. Een digital nomad is namelijk een vreemde eend in de bijt. En dat geldt ook voor verzekerland. Je hebt namelijk een verzekeraar nodig die je verzekert zonder dat je een vaste woonplaats hebt. Een soort outlaw verzekering. 

Gelukkig zijn er een aantal goede opties voor je. En ze zijn allemaal ingericht op mensen zoals jij. Op Digital Nomads. Mensen die reizen of/en werken.

DNZ #1 - OOM Verzekeringen

Verzekeren is saai. Bureaucratie en altijd teveel betalen. Het ontstaan van OOM verzekeringen is zeker niet saai. Ze zijn opgericht in de tweede wereldoorlog voor schadeclaims van ondernemers. Bijvoorbeeld door een groenteboer sneller te vergoeden dan de overheid zou doen. Dat duurde namelijk vaak 2 jaar...

Zo is OOM verzekeringen begonnen. Zij hebben zich gespecialiseerd in vraagstukken die moeilijk te verzekeren zijn. Oftewel verzekeringsvragen die een hoog risico met zich meebrengen. Het is dus ook niet gek dat OOM Verzekeringen digital nomads verzekert. Van die lui die geen adres hebben en alleen maar avonturen beleven. 

OOM verzekeringen biedt twee handige verzekeringen voor een digital nomad:

OOM verzekeringen tijdelijk in het buitenland

Deze verzekering kun je eindeloos blijven verlengen. Per keer maximaal 2 jaar. Je moet wel elke keer opnieuw een gezondheidsvragenlijst in vullen. Het is een commerciële partij en ze willen zo min mogelijk risico lopen. Vandaar de lijstjes. Wat fijn is bij OOM verzekeringen is dat je je ook kunt verzekeren als je niet in Nederland bent ingeschreven.

Ze kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om bepaalde gezondheidsklachten - en daarvan de behandeling dus - niet mee te nemen in jouw polis. Vandaar die vragenlijst dus. Je hebt wel altijd de keuze of je wel of niet met ze doorgaat, mochten ze beslissen bepaalde klachten niet te verzekeren. 

Je kunt naast je normale zorgverzekering - als je die aanhoudt - je ook bijverzekeren. Bijvoorbeeld voor aansprakelijkheid of een doorlopende reisverzekering. Het is de goedkoopste verzekering die er maar te vinden is. Je kunt bij OOM verzekeringen terecht voor een simpele basisverzekering tot uitgebreide pakketten. 

Wij hebben het Light pakket. Voor ons is het genoeg. Wij verzekeren alleen wat nodig is. Oftewel basis zorgverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Dit kan bij OOM verzekeringen tot je 40e rondje zon voor ongeveer 800 EUR voor twee jaar. Met een eigen risico van 1000 euro per jaar. En dat is voor ons een prima deal. 

Een dingetje om je bewust van te zijn. Als deze verzekering na twee jaar afloopt terwijl je precies dan voor een aantal weken in het ziekenhuis ligt, stopt OOM per direct met vergoeden. Je hebt tenslotte geen verzekering meer.

OOM verzekeringen wonen in het buitenland

Wil je iets meer zekerheid dan heeft OOM verzekeringen nog een andere optie voor je. Hij is wel duurder. Dit is de Wonen in het buitenland optie. 

Het voordeel van deze verzekering is dat je meer opties hebt in je basispakket. Je hoeft maar 1 keer de gezondheidsvragenlijst in te vullen. Eenmaal goedgekeurd dan ben je continu verzekerd. Totdat je opzegt natuurlijk. De Tijdelijk in het Buitenland verzekering is voor onbepaalde tijd - maximaal 2 jaar.

Dit is een goede keus voor als je niet het risico wilt lopen dat er na 2 jaar iets veranderd aan je gezondheid. En dat er bij je nieuwe polis minder wordt vergoed.

DNZ #2 - Safety Wings

Dit is een zorgverzekering die is gericht op digital nomads gemaakt door digital nomads. Ze profileren zich als een verzekeraar die flexibel is voor de digital nomad lifestyle. 

Safety Wing is een jong bedrijf. Ze groeien. En werken aan nieuwe oplossingen. Zoals bijvoorbeeld een pensioenplan of arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Goed om te weten is dat je niet kunt reizen in je eigen land met Safetywing. Voor elke 90 dagen ben je wel 30 dagen verzekerd in je geboorteland. Zodat je makkelijk vrienden en familie verzekerd kan bezoeken.

Bij OOM ben je bijvoorbeeld wel ook altijd in je geboorteland verzekerd. 

Tot je 39e kan je instappen op Safetywing voor 37 dollar per 4 weken. Dit is het instaptarief dat ze aanbieden. Bekijk zelf alle mogelijkheden op SafetyWing

DNZ #3 - Allianz Globetrotter verzekering

Je kunt al starten vanaf 26 EUR per maand met de globetrotter verzekering. Dit is hun instapverzekering. De globetrotter verzekering kun je prima upgraden met extra wensen. Zoals SOS hulp, bagage, aansprakelijkheid en bijvoorbeeld rechtsbijstand. Ben je onder de 27? Dan heb je ook 10% korting bij Allianz Globetrotter verzekering.

Ze bieden eigenlijk hetzelfde als OOM verzekeringen. Je kunt ook je Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Het enige nadeel is dat je niet kunt verlengen na 2 jaar. En dat je in Nederland ingeschreven moet zijn om verzekering af te nemen.

Het is geen probleem om deze verzekering af te sluiten terwijl je nog in Nederland ingeschreven bent, en 2 dagen later je GBA-lidmaatschap op te zeggen.  

Dus wil je maximale vrijheid dan is dit misschien niet jouw beste optie. Aan de andere kant je kunt wel na 2 jaar Allianz je simpel verzekeren bij OOM verzekeringen.

DNZ #4 - World Nomads

WorldNomads is een andere zorgverzekeraar die zich richt op Digital nomads of locatie onafhankelijke levensgenieters.

Het instappakket van WorldNomads staat niet op de website maar je moet een offerte aanvragen. We kunnen je dus geen duidelijke kosten voorleggen. Iedereen heeft een andere specifieke behoefte. En bij WorldNomads krijgt iedereen dus zijn eigen pakket met bijkomende prijs. Vraag ‘m zelf aan bij Worldnomads, vast zo gepiept!

Digital Nomad inspiratie

Onderstaande boeken zijn fantastische boeken om jezelf aan te laven op weg naar de lifestyle van een digital nomad. Breder eigenlijk; je wordt een ondernemer van je eigen leven. 

Onderstaande boeken brengen allemaal inspiratie voor jouw reis naar een lifestyle met meer vrijheid. Ze openen je ogen. Hoe jij bijvoorbeeld tegen tijd en geld aankijkt. Of hoe je langzaam jezelf klaar stoomt voor een locatie onafhankelijk leven. Of hoe je geld voor je kunt laten werken in plaats van zelf werken voor geld.

Check ook onze Bieb. Onze Bieb is gevuld met boeken die wij te gek vinden. Die onze kijk op de wereld hebben veranderd. En waar we als mens van zijn gegroeid.

Start ook jouw Locatie Onafhankelijke Lifestyle

We hebben je allerlei waardevolle kennis meegegeven over een leven als digital nomad. Heb je nog een brandende vraag? Stel je vraag in de comments hieronder of stuur ons een bericht via Facebook of Instagram. 

Wij schrijven op VrijDoen voor iedereen die op zoek is naar meer vrijheid in zijn leven. Voor iedereen die zich niet alleen op vrijdagmiddag 17.00 uur vrij wilt voelen.

Meer leesvoer

Alles wat je moet weten van een wereldreis makenWij gingen op wereldreis en we hopen jij ookLeestijd -

Meer
Alles wat je moet weten van een wereldreis maken

In #13 stappen een Blog beginnen als een proEen blog beginnen voor meer vrijheid in je leven? Juist.

Meer
In #13 stappen een Blog beginnen als een pro

Click Here to Leave a Comment Below