Stress verminderen - zo doe je het

Nu we weten wat stress is, en wat triggers voor stress zijn, komen we aan bij het allerbelangrijkste gedeelte. Want: hoe moet jij omgaan met stress in je leven? Hoe kan jij je stress verminderen? Hoe kom je van je ongezonde stress af? Blijf, en we vertellen het.  

Leestijd - 12 minuten

 Drie elementen gaan voor jou het verschil maken voor minder en gezondere stress in je leven. Namelijk:

A. STRESS HERKENNEN

B. OP ACUTE STRESS REAGEREN

C. STRUCTURELE VERBETERINGEN AANBRENGEN IN JE LEVEN VOOR MINDER STRESS

Voor alle drie elementen leggen we helder uit hoe jij stress kunt verminderen. Zodat je snel verbeteringen kunt gaan ervaren als je hier serieus mee aan de slag gaat.

Stress verminderen - zo doe je het

Stappenplan stress verminderen in je leven

Dit zijn drie hoofdpijlers, maar dan weet je nog niet precies hoe je dit voor elkaar kunt krijgen. Overigens, door deze blog door te lezen kom je al een heel eind! 

Ik maak deze hoofdelementen graag concreter en dat leidt tot het volgende stappenplan. 

Dit is de loop die je regelmatig kunt doorlopen. Allereerst om stress-signalen vroegtijdig te herkennen, en er vervolgens effectief mee om te gaan. 

Negen stappen voor slim omgaan met stress en stress verminderen. 

Stap 1 moet idealiter altijd op de achtergrond aan staan, zodat stap 2 mogelijk wordt.

Dit is wat je doet in een situatie van acute stress:

A) stress herkennen

 1. bewust zijn en regelmatig even inchecken bij jezelf
 2. stress symptomen herkennen. Lees door voor een lijstje van stresssymptomen. 
 3. besef wat er aan de hand is: je lichaam en brein staan in stress-stand en je staat in verdedigingsmodus. Hoe jij de wereld en de situatie nu waarneemt is niet perse waar. Je rationele kant staat uit en je emoties hebben overgenomen.  
 4. even stilstaan en je stress onderzoeken
  1. wat zijn je sensaties?
  2. wat zijn je gedachten over de situatie?
  3. wat zijn je gedachten over je stress?
  4. welke processen spelen er in je die stress veroorzaken?

B) reageren op de stress met mogelijke copingstijlen

 1. Er zijn verschillende manieren om te reageren op de stress. Het zijn allemaal tools die tot je beschikking staan. Een ervan zijn de 4 stress copingstijlen de 4 A’s. Zij helpen je zien welke reactiemogelijkheden er zijn en bepalen welke (mix) een goede keuze is. De 4 A’s leg ik zo uit, net zoals de andere reactie-opties. 
 2. na een korte analyse / reflectie ga je in de praktijk aan de slag met reageren op de stress
 3. ondertussen ook focussen op goed ademhalen en las liever even rust in dan dat je door sjeest. Besef dat je emotionele reddingssysteem aanstaat en dat je beter kunt focussen op kalmeren, dan achter elke wilde gedachte of gevoel aan gaan 
 4. blijven inchecken met je lichaam om sensaties van stress te herkennen. Is het gelukt je stress wat te verlichten? 

C) de stress voor zijn - structurele verbeteringen aanbrengen in je leven voor stress verminderen  

 1. regelmatig even stilstaan om op een hoger niveau naar het stressniveau in je leven te kijken
  1. ben je aardig tevreden hoe het gaat of is er te veel stress in je leven? 
  2. bouw je steeds genoeg rust in om  je lichaam tot ontspanning te brengen tussen stress-momenten in? 
  3. kun je misschien sommige dingen vermijden om structurele stress te verminderen? Want nog fijner dan stress verlichten is (te hoge) stress voorkomen
  4. is er nog iets wat je kunt doen om je draagkracht te vergroten voor structurele verbeteringen? Benieuwd naar wat ik bedoel met 'draagkracht' > In deze blog leggen we uitgebreid uit wat stress is
  5. is er iets wat je kunt doen om de stress draaglast te verlichten voor structurele verbetering? 

A) Stress herkennen

Stress symptomen herkennen

Alles staat of valt bij het vroegtijdig herkennen van je stresssymptomen. En daarvoor is een zekere mate van bewustzijn nodig. Als jij niet in je lichaam voelt wat er aan de hand is, kun je ook geen stress herkennen. 

Dit is een lijstje van symptomen van stress. Ze lopen uiteen van lichte mate tot in sterke mate. Sowieso is het handig om je eigen standaard stress symptomen te kennen. Ik voel stress altijd in mijn schouders. En voel spanning rond mijn mond. Dan weet ik dus hoe laat het is. 

Zo herken je dat je stress hebt, dit zijn stress symptomen: 

 • hoofdpijn
 • spanning in de kaak
 • spanning of spierpijn in de nek of schouders
 • snel en hoog ademhalen
 • maagpijn of spijsvertering problemen
 • vermoeidheid
 • moeite met slapen
 • hartkloppingen
 • gejaagd gevoel
 • duizelingen

Stress herkennen door de situatie te herkennen en duiden

Er is nog een hele slimme manier om je eigen stress snel te leren herkennen. Bij deze manier reageer je niet op bepaalde verschijnselen in je lichaam, zoals een strakke kaak. Maar signaleer je proactief bepaalde thema’s in situaties. 

Bijvoorbeeld. Ik weet van mezelf dat ik het heel moeilijk vind genegeerd te worden (het thema = genegeerd worden) en dat ik daar stress van krijg. Op het moment dat ik meerdere keren een onderwerp aankaart bij mijn leidinggevende, maar deze niet reageert, weet ik dat ik alert moet zijn. Dit is een potentiële trigger om stress te krijgen. Want ik reageer nu eenmaal gevoelig op een gevoel van genegeerd worden. Dus nog voordat ik hoofdpijn krijg van de stress en dat herken, zie ik de potentiële stress al van ver aankomen. En kan ik proberen effectief met de situatie om te gaan (een slimme coping strategie kiezen) om hiermee hoge en negatieve stress te voorkomen.

Bepaalde persoonlijke en gevoelige onderwerpen zijn jouw rode vlaggen voor stress

Snap je wat ik bedoel? Je kunt voor jezelf bepaalde thema’s of red flags identificeren. En als een thema een dagelijkse situatie raakt, ben je gewaarschuwd. Niet jouw stijve kaak of pijn in de maag laat je weten dat je stress hebt, maar de rode draad in het moment geeft een seintje af. Namelijk dat er dit een potentiële stressvolle situatie voor je is. Je bent de eerste symptomen al voor. 

Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is heel eerlijk naar jezelf kijken en observeren welke situaties jou in een staat van alertheid brengen. Ontdek hierin jouw thema’s en je kunt proactief sturen op minder niet-helpende stress in je leven.

Je kunt nu allerlei slimme tips, die je in deze blog vindt, toepassen om slim met de stressvolle situatie om te gaan. Weten wat er gebeurt en waarom, en dat zien aankomen, helpt enorm. De situatie zal nog steeds ongemakkelijk voelen, maar het is misschien niet nodig om die extreme stress-reactie te krijgen.

B) Reageren op stress

Het gedragspatroon dat jij kiest, als reactie op een situatie met een probleem of uitdaging, wordt ook wel coping of coping strategie genoemd. 

Je hebt herkend en erkend dat je een zekere mate van stress ervaart en dat de situatie of omgeving op een bepaalde manier uitdagend voor je is. Well done! Nu is de vraag hoe je gaat reageren op deze stress. Oftewel wat wordt jouw coping (strategie)? Veel mensen vallen als automatisch in een reflex, een onbewuste coping of reactie, die voortkomt uit wat ze gewend zijn en hoe ze geprogrammeerd zijn. Probeer je eens bewust te worden van je coping. En vraag je af: ‘Wat is effectief om met dit vraagstuk om te gaan?’.   

En let er wel op. Als je kalm bent lijkt het makkelijk om bewust te kiezen voor gedrag en dat ook zo te doen. Maar als jij je al emotioneel voelt vanwege stress is het een grotere uitdaging. Toch kan het, en raad ik het je aan. 

Hard aan het sjeezen, stressen, haasten en zweten?! Ga even rustig zitten, adem, en kies! 

Download ook ons anti-stress werkboek. Kan je direct aan de slag. 


Coping strategieën voor stress verminderen

Weet jij van jezelf wat jouw eerste neiging is als reactie op een problematische of uitdagende situatie? Trek je je terug. Ga je zitten sippen. Word je misschien boos? Ga je actief aan de slag om het probleem op te lossen? En doe je dat alleen of betrek je mensen? 

Hoe jij reageert op een probleemsituatie wordt ook wel je coping strategie, copingstijl, genoemd. Die kan wisselen per moment, maar je hebt vast een favoriet(e neiging).

Dit zijn gezonde coping strategieën

Over het algemeen wordt een actieve aanpak als slimme coping strategy gezien. 

Niet het probleem vermijden of negeren. Oftewel: loop niet weg van het probleem of de vervelende stress-sensaties. Maar ga het aan, en onderzoek je stress. En daarnaast: steun zoeken voor verlichting helpt. 

Wat de beste aanpak is hangt wel compleet af van de situatie. Als jij niets kunt doen om de situatie te beïnvloeden zal een actieve aanpak alleen maar leiden tot frustratie en meer stress. Je loopt tenslotte tegen een muur aan. In dat geval is simpelweg berusten veel slimmer en stress-armer. Als je helemaal niets kunt beïnvloeden vergroot een actieve aanpak alleen maar je stress. En kun je beter de weg kiezen van meebewegen en acceptatie.    

Ik ga je nu 4 tools presenteren die tot jouw beschikking staan om op stress te reageren. Dit zijn de 4 tools voor stress verminderen: 

 • ademhalen
 • de manier waarop je over stress denkt aanpassen
 • de 4 A’s voor stress verminderen: Avoid, Alter, Accept, Adapt (= Vermijden, Beïnvloeden, Accepteren, Aanpassen)
 • slim gebruik maken van de lessen van de cirkel van invloed

Reageren op stress #1 - Goed ademhalen helpt stress verminderen

Het goede nieuws. Ademhalen. Helpt. Altijd. Wat ook de bron is van je stress. Wat ook de gewenste coping strategie is. Richt je altijd op je ademhaling. Het is beter om eerst adem te halen, dan in de overhaaste en emotionele actie te schieten. Ken je de Box ademhaling? Dat is een fantastisch effectieve manier van ademhalen en je lichaam te kalmeren om in korte tijd weer capabel te worden om effectief te reageren. Uitgevonden in het leger. En daar hebben de mensen vaak maar kort de tijd om op drastische wijze zichzelf klaar te maken voor een extreme situatie. De box ademhaling dus. 

Goed ademhalen kun je uitbreiden met meditatietechnieken en yoga-oefeningen. Maar start altijd eerst met de adem. Hier doe je de box-ademhaling mee aan de hand van een handig visueel filmpje. 

Reageren op stress #2 – Positiever denken over stress helpt stress verminderen

Je kunt ook je gedachten en perceptie van "stress" aanpakken. Op een slimme manier omgaan met stress door de manier waarop je over je stress denkt te veranderen. Stress is tenslotte iets nuttigs. Kortdurende stress helpt je presteren en focussen. Positiever over de stress en stress sensaties denken scheelt al de helft. In deze blog over soorten stress leggen we in meer detail uit hoe dat werkt. 

De stress in je lichaam niet als ongewenst zien, maar positief gebruiken en beschouwen, maakt echt een wereld van verschil in hoe je het ervaart. Probeer het maar eens. Dat betekent dus ook dat je kunt proberen je blik op je stresssymptomen te beinvloeden. 

Als de stress van korte duur is, is er lichamelijk ook geen probleem. Zorg gewoon dat je later rust hebt. Helemaal niet onterecht dus om een meer positieve blik aan te nemen, als je toch al stress hebt. 

Wat ik bedoel kun je ook als volgt zien: je maakt een bepaalde bewuste keuze om iets te doen dat stress oplevert. Waarom zou je je dan verzetten? Je maakt een bepaalde bewuste keuze en dus kun je de gevolgen beter niet negatief labelen maar je volledig neerleggen bij hoe het uitpakt toch? Verzet is altijd erger dan iets omarmen wat toch al is. 

Een voorbeeld van hoe je anders over stress kunt denken 

Je kiest dus bijvoorbeeld wel voor het dagprogramma met bijbehorende spanning, maar je kiest ervoor om anders te denken over de lichamelijke stressreactie die daarmee gepaard gaat. Waar je anders die lichamelijke sensaties van stress negatief zou hebben bestempeld, kun je er nu voor open staan om je werkelijk neer te leggen bij je keuze, en dus bij de gevolgen ervan. Bovendien heeft de fysieke stressrespons zeker grote voordelen. Het helpt om te focussen en te presteren. Positiever denken over je stress is dus zeker geen leugen.  

Zorg er wel voor dat je regelmatig echt uitschakelt. In welk scenario dan ook: voor iedereen, en ongeacht welke keuze je maakt over de drukte van je programma of de hoogte van je vizier en de perceptie van hoe het gaat; regelmatig in de echte rustmodus gaan is belangrijk. Voor je lichaam en je geest. Voortdurend in de stressmodus gaan is overbelasting van je fysieke lichaam.

Reageren op stress #3 - De 4 A’s om een slimme coping te kiezen voor stress verminderen

De 4 A’s helpen je te bepalen welke coping het slimste is. Ken je ze; de 4 A’s? Ze zijn fantastisch en levensverbeterend. Niet alleen voor stress verminderen zijn ze onmisbaar; je kunt ze toepassen op elke uitdagende situatie om je stappen / houding te bepalen.  

De 4 A’s’ ze zijn verrassend simpel en effectief om om te gaan met stress en stress te verminderen. Je kunt ze altijd toepassen. Ze helpen je om je situatie beter te begrijpen en keuzes te maken. De 4 A’s helpen je behendig door een uitdagende taak, dag of week te manoeuvreren.  

Het idee is om de A’s in aflopende volgorde een voor een af gaan. Te beginnen met de bovenste Avoid, en zo ga je het rijtje af. 

Ik bespreek ze zo allemaal, maar dit zijn ze alvast: 

 1. Avoid

 2. Alter

 3. Accept

 4. Adapt


In het Nederlands: 

 1. Vermijden

 2. Beïnvloeden (de situatie beïnvloeden)

 3. Accepteren

 4. Aanpassen (je zelf aanpassen)


> Stress copingstijl Avoid / Vermijden – kiezen wat je niet wilt doen

> Stress copingstijl Alter / Beinvloeden – hoe de situatie te beïnvloeden om het op een of andere manier comfortabeler voor je te maken

> Stress copingstijl Accept / Accepteren – accepteren wat niet zal veranderen

> Stress copingstijl Adapt / Aanpassen – het beste maken van wat is door je aan te passen en mee te bewegen. Geen verzet maar 'overgave'

Bekijk in meer detail wat de vier stress copingstijlen inhouden en hoe ze je enorm kunnen helpen bij het vormen van een goede stress coping strategie.

Reageren op stress #4 - Focus op je invloed met de Cirkel van Invloed en verminder stress

Ken je de Cirkel van Invloed van Stephen Covey? Dit simpele model vat de 4 A’s mooi samen. Het kijkt namelijk naar de invloed die je wél hebt en vaak - en helemaal als je creatief bent - is dat meer dan je denkt.  

De Cirkel van Invloed bestaat uit twee cirkels: de binnencirkel waarin alles ligt dat je kunt beïnvloeden. Bijvoorbeeld of je wel of niet naar een feestje gaat. En in de buitencirkel ligt alles wat je niet kunt beïnvloeden maar waar je wel bij betrokken bent. Wie er bijvoorbeeld wel of niet op dat zelfde feestje ook aanwezig is. Een mooi voorbeeld van de buitencirkel is ook het weer. Daar hebben we absoluut geen invloed op, maar velen van ons zijn er wel erg actief mee bezig.  

Het helpt enorm bij omgaan met stress, om onderscheid te maken - bij prikkels en uitdagingen die op je afkomen - in wat je wel kunt beïnvloeden, en wat je niet kunt beïnvloeden. Het helpt je te kiezen hoe je effectief om kan gaan met een situatie.

Het belangrijkste inzicht van de Cirkel van Invloed voor stress verminderen

De heldere boodschap van de Cirkel van Invloed: Probeer te focussen op wat je kan beïnvloeden. En probeer (op creatieve manieren) jouw ‘cirkel van invloed’ te vergroten. Als je je focust op je invloed, en niet op je betrokkenheid, wordt je invloed automatisch groter.  

Stress verminderen met focus op je invloed


In deze blog gaan we dieper in op wat de Cirkel van Invloed inhoudt en hoe je het model kunt gebruiken in dagelijkse (stressvolle) situaties. 

Het #1 persoonlijk leiderschapsmodel, voor minder stress, en het laat je ook zien hoe je meer gefocust kunt zijn, en vele malen effectiever. En gelukkiger zelfs!

C) De stress voor zijn - structurele verbeteringen voor stress minderen de rest van je leven

We zijn aangekomen bij element 3 voor een goede stressbeheersing in je leven. 

We hebben het gehad over Stress Herkennen (1), en over hoe je in het moment dat er stress optreedt het beste kunt reageren (2). 

En dan hebben we nu als 3e element ook nog een meer lange-termijn benadering voor omgaan met stress. De allerbeste tips voor structurele verbeteringen voor minder stress in je leven geef ik je nu hier.

#1 Je Emotionele intelligentie ontwikkelen voor stress minderen

“Emotional intelligence is the ability to understand your mood and emotions, to be aware of the moods and emotions of others and to use this awareness to guide your behavior.”  Dit is een quote van Harvard Business Review

De vertaling: Emotionele intelligentie is het vermogen om je stemming en emoties te begrijpen, je bewust te zijn van de stemmingen en emoties van anderen en dit bewustzijn te gebruiken om je gedrag te sturen.

Ken jezelf. Ken de ander. Leef bewust. Anticipeer. Zie sommige zaken aankomen en maak daar slimme keuzes in. Je emotionele intelligentie ontwikkelen helpt je meer gebalanceerd door het leven te manoeuvreren. 

Je ‘EQ’ gaat onder andere over het omgaan met je emoties. Laat je je overwhelmen en word je compleet reactief meegesleurd door wat je voelt, of lukt het je  een beetje afstand te bewaren, de emoties waar te nemen en te kiezen voor een bepaalde reactie?

Stress uit zich als emotie. Als je grote stress hebt, voelt dat heel emotioneel intens. Laat je je meeslepen door de emotie rivier, of lukt het je even te gaan zitten en diep adem te halen?

#2 Je stress triggers kennen en daarop anticiperen om stress te minderen

Een hele concrete manier om je EQ te ontwikkelen - op het gebied van stress management - is door het leren kennen van je ‘stress triggers’. Oftewel: wat is bij jou de aanleiding dat het stress-systeem in je lichaam geactiveerd wordt?’. 

 • Is het tijdsdruk? 
 • Is het onbeschoftheid? 
 • Is het het onbestemde gevoel van iets nieuws moeten doen en niet weten wat je precies moet doen? 
 • Is het een hoge prestatiedruk ervaren? 
 • Niet opleven naar verwachtingen? 
 • Is het onzekerheid? 
 • Iets nieuws
 • Is je trots geraakt
 • heb je niet voldoende grip of controle?
 • etc 
 • etc

Als je je persoonlijke triggers kent kun je de stress triggers van tevoren zien aankomen en daarop anticiperen. Je vergroot je bewustzijn ten opzichte van triggers en alleen daardoor stijgt je emotionele intelligentie al. Verhoog je bewustzijn en je verhoogt je EQ als automatisch.

Dit is een mooi lijstje van HBR om jezelf en je stress triggers te leren kennen: 

 • Ik word boos als ___.
 • Ik raak overweldigd als ___.
 • Ik voel me beledigd als ___.
 • Ik vind het onbeschoft om ___.
 • Op werk wens ik dat mensen ___.
 • Ik word gek van ___.
 • Ik raak geïrriteerd als ik op werk kom en ___.

Deze vragenlijst van het Centre for Studies on Human Stress in Canada helpt je ook inzicht te krijgen in wat voor jou stress-factoren zijn. Is het de nieuwigheid van iets, de onzekerheid, je trots die wordt geraakt of een gebrek aan controle? 

#3 stressbestendig worden met deze 10 tips - een hogere draagkracht

Ik noemde eerder al dat stress uit twee onderdelen bestaat. 

De draaglast is wat er van je gevraagd - in de super brede zin van het woord - wordt en de spanning die dat oproept. 

De draagkracht: hoe groot is je capaciteit om stress te voorkomen en ermee om te gaan als het er is?

> Jij kunt steviger worden in omgaan met stress

> Je kunt jezelf sterker en veerkrachtiger maken voor stress management

> Je kunt allerlei dingen doen om slimmer om te gaan met stress.

> bekijk hier online coaches die jou kunnen helpen om steviger om te leren gaan met stress. 

Het zal je vast opvallen in deze definitie dat de draagkracht blijkbaar te trainen is. En dat is goed nieuws. Bij deze 10 super tips om je draagkracht te versterken. Dit zijn 10 tips die jij kunt toepassen voor minder stress in je leven, en voor een gezondere relatie met stress.   

De 10 tips - meer stressbestendig worden

Hieronder volgt de samenvatting van 10 super tips om meer stressbestendig te worden. Lees voor meer diepgang en uitleg ook onze blog 'Stressbestendig worden in 10 tips'. 

Tip 1 - stressbestendigheid vergroten 

> Wees je bewust van jezelf

Zorg ervoor dat je regelmatig bij jezelf te rade gaat. Wees bewust en merk op hoe je je voelt en bent. 

Hoe kun je anders herkennen dat je stress hebt, als je je niet bewust bent van jezelf? 

Tip 2 - stressbestendigheid vergroten 

> Niet haasten

Je wint nauwelijks tijd, maar wel een hoop stresshormonen, negativiteit en druk. 

Tip 3 - stressbestendigheid vergroten 

> Probeer situaties en mensen niet te bestempelen als goed of slecht.

Want de kloof tussen de werkelijke situatie en de gewenste situatie, zoals die ontstaat door het labelen, veroorzaakt druk, en stress. Een zwart-wit wereld waarin dingen goed of fout zijn, is stressvol. Net als negativiteit.    

Tip 4 - stressbestendigheid vergroten 

> Je zelfliefde en zelfvertrouwen voeden 

Je zult een positievere kijk ontwikkelen. Van je eigen mogelijkheden, en van de omstandigheden. Wat ideaal is voor stress verminderen. 

Tip 5 - stressbestendigheid vergroten 

> Accepteer wat er is. En sta open voor acceptatie 

Want weerstand is wat de meeste stress veroorzaakt. Denk eens terug aan een paar recente situaties waarin je gestrest was. Ik durf te wedden dat je je op de een of andere manier verzette. 

Tip 6 - stressbestendigheid vergroten 

> Regelmatig bewegen en een goed dieet

Dit is de basis voor gezond omgaan met stress in je leven en voor een gezond lichaam en geest.

Tip 7 - stressbestendigheid vergroten 

> Slaap goed

Lang genoeg, regelmatig genoeg en goed. Een onstabiel slaappatroon wordt in verband gebracht met hogere cortisolniveaus. 

Tip 8 - stressbestendigheid vergroten 

> Begin positiever te denken over de stress die je ervaart

Waarom een extra laag van stress en negativiteit toevoegen aan de stress die er al is? 

Tip 9 - stressbestendigheid vergroten 

> Een levensstijl met regelmatige ontspanning

Na elke korte periode van stress is het belangrijk om de spanning te verminderen, zodat er geen chronische stress ontstaat. Kortdurende stress kan positief gebruikt worden; langdurige stress is nooit positief. En verdient prioriteit. 

Tip 10 - stressbestendigheid vergroten 

> Ontdek je overtuigingen die voor meer stress in je leven zorgen. En laat ze voor je werken in plaats van tegen je

Het is gemakkelijk om te zeggen; "zorg ervoor dat je je overtuigingen onderzoekt en ontdek wat je meer stress bezorgt". 

MAAR... We hebben iets geweldigs gemaakt om je hiermee te helpen. Het is ons Anti-Stress Werkboek. Op een speelse en eenvoudige manier nemen we je mee om jezelf en je stressmechanismen beter te leren kennen. 

Dit is het commentaar van een van de dankbare gebruikers: 

Review komt BINNENKORT

#4 Onderzoek je overtuigingen en je stress met het Anti-Stress werkboek - en verminder zo stress

Je eigen overtuigingen onderzoeken, en ook constructiever maken, is een van de meest impactvolle dingen die je kunt doen voor minder negatieve stress in je leven. Met je overtuigingen aan de slag gaan is niet alleen zeer waardevol voor stress management, maar heeft een positieve invloed op alle facetten in je leven. 

Gelukkig hebben wij het Anti-Stress Werkboek gemaakt. Op speels wijze worden overtuigingen uitgelegd en kun je aan de slag om je eigen overtuigingen bloot te leggen

#5 Stress management met deze 6 super tips - de externe druk omlaag

Je kunt jezelf dus beter bestendig maken tegen stress, maar je kunt tegelijkertijd ook van alles doen om de externe eisen aan te pakken. Dus de prikkels uit de omgeving die de spanning veroorzaken. 

Met deze super tips verklein jij de (gepercipieerde) druk van wat iedereen nu weer van je verlangt. 

Tip 1 - minder willen

Niet al die verwachtingen en wensen hebben, maar gewoon tevreden zijn, maakt een groot verschil.

Tip 2 - stel je doelen bij

Minder snel, minder perfect? 

Tip 3 - gewoon iets overslaan

Vooral de dingen die niet echt bij je passen(r langere termijn doelen)

Tip 4 - je kunt in ieder geval invloed uitoefenen op het 'Hoe'

Beïnvloed de voorwaarden van wat er van je gevraagd wordt in je eigen voordeel

Tip 5 - slim plannen

Realistisch, en inclusief marges en pauzes. En met ruimte voor het onverwachte en spontane

Tip 6 - observeer alle elementen van je stress

Ontrafel de druk die je voelt, om te ontdekken welk element in de black box er de oorzaak van is dat je druk ervaart. En heroverweeg dan je perceptie van dit element. Misschien is het minder dreigend dan je onbewust ervaart?     

Bekijk deze blog over chronische stress verminderen, voor een meer uitgebreide uitleg van deze 6 tips om chronische stress en externe druk te verminderen. Met deze tips wordt de draaglast kleiner. En daarmee je stress dus verlicht.      

#6 Omgaan met stress - 11 belangrijke vaardigheden om stress te verminderen

Omgaan met stress, goed omgaan met stress, kan geleerd worden. Zoals je hiervoor las kun je jezelf op verschillende manieren stressbestendiger maken, je kunt de druk verminderen, en je kunt ook bepaalde stress management vaardigheden trainen om beter met stress om te gaan. 

De volgende stress management vaardigheden helpen je om stress te verminderen, en helpen je om op een duurzame manier met stress om te gaan.

Als je hoog scoort op deze 11 vaardigheden, heb je een optimale basis voor het managen van stress in je leven. En het mooie is: al deze vaardigheden kunnen ook ontwikkeld worden. 

Welke? We zullen het je vertellen, dit zijn 12 stress management vaardigheden die je nodig hebt voor effectief omgaan met stress.

#7 Stress supplementen en stress verminderen

Er zijn een paar supplementen die bewezen effectief zijn voor minder stress. Let er wel op dat deze alleen een juiste levenshouding en lifestyle ondersteunen. Supplementen komen nooit in plaats van gezonde voeding, beweging en persoonlijke groei. Wel zijn ze een mooie aanvulling. 

Supplementen die tegen stress helpen zijn vitamine b5, magnesium en ashwaganda. 

Vitamine B

> Onderzoek naar bijdrage B vitamine aan stress verminderen

> Vitamine B supplementen bestellen


Magnesium

> Onderzoek naar bijdrage magnesium aan stress verminderen

> Magnesium supplementen bestellen


Ashwaganda

> Onderzoek naar bijdrage Ashwaganda supplement aan stress verminderen

> Ashwaganda supplementen bestellen


Dit is een mooi overzicht van alle vitamines van het Voedingscentrum, welke er zijn en wat ze voor je doen. 


#8 Producten voor stress verminderen

Alle stress relief products stimuleren je om even te gaan zitten, te relaxen en diep adem te halen. Een mooi kleurboek kan dat voor je doen. Een heerlijke geurkaars kan je daar mee helpen. De boodschap is hetzelfde: stop met rennen, relax, en adem. 

Kleurboek met positive quotes: 

#9 Ontstressen met oefeningen

Ademhalingsoefeningen voor minder stress

Goed en diep ademhalen is het natuurlijk medicijn om je lichaam te kalmeren als je stress ervaart. 

Volg deze video vijf minuten en je voelt je compleet verkikkerd. (er staat bij dat het voor een paniekaanval is maar deze ademhalingoefening is lekker voor elke situatie, probeer maar) 

Fysieke oefeningen tegen stress

Yoga is fantastisch voor stress. Of liever gezegd, voor minder stress. Ervaar je stress? Rol je mat uit en doe wat yoga-oefeningen. Tune in bij jezelf, en adem diep en bewust. Binnen no-time is de eerste stress er al vanaf.  

Zelf ben ik een groot fan van de vele yogalessen die er op youtube te vinden zijn. In het bijzonder die van Yoga with Adriene. Zij doet je fysieke oefeningen voor en bezuinigt zeker ook niet op spirituele wijsheden. Op hele laagdrempelige subtiele wijze.  

Dit is een fijne yoga video voor stress verminderen van Yoga with Adriene. 

Maar ook wandelen is goed voor minder stress. Loop langzaam genoeg, want snel lopen kan stress in stand houden. Wees je bewust van je stappen, je omgeving en je ademhaling. Het gaat er niet om je doel te bereiken of x kilometers e lopen, wandelen is je doel. Veel plezier!

Meditatie voor minder stress

Dit is een begeleide meditatie van Deepak Chopra om stress te verminderen. Ik raad al zijn meditaties aan. Hij heeft ook een serie van meditaties onder de titel 'Abundance', te vinden op Spotify en ook youtube. 

Dit is een fijne meditatie voor minder stress van Yoga with Adriene. 

Tot slot 5 richtingaanwijzers voor een gezonde levenshouding en stress verminderen

Je kunt het allemaal in je opnemen, alles wat we hebben gedeeld om op een slimme en gezonde manier met stress in je leven om te gaan, en de tips om stress te verminderen. Ik zou willen eindigen met 5 opmerkingen. Je kunt ze zien als een soort algemene leefregels. Die je helpen een stabiel, gelukkig, zinvol leven te leiden met af en toe een gezonde dosis stress. 

 • Probeer kortstondige stress goed te benutten, door het te richten op wat je wilt bereiken en het ook positief te waarderen. 
 • Kies voor ontspanning en rust na momenten van spanning
 • Kies voor minder kwantiteit en meer kwaliteit > bekijk onze Leven met Minder spullen (minder maar beter :))
 • Vertrouw op jezelf van binnenuit, en verminder je afhankelijkheid van waardering en erkenning van buitenaf. Leven voor externe waardering maakt je een speelbal en is stressvol. Een ego dat gemakkelijk gekwetst kan worden is ook stressvol. 
 • Erken waar je invloed hebt en waar niet en handel daarnaar.

Zet ons in voor een Anti-Stress persoonlijke doorbraak - A4 opdracht

Wij kunnen je laten zien waar je blinde vlek zit. We zullen eerlijk zijn en voorzichtig met je zijn, maar met een duidelijke boodschap. Soms is het beter om een buitenstaander naar je patronen, gedachten en doelen te laten kijken, dan het allemaal zelf te doen. We kunnen de manier waarop je met stress omgaat een positieve boost geven! En je ondersteunen bij andere persoonlijke groeidoelen en levensdoelen. 

Wij geloven in het belang van het hebben, en ontwikkelen, van een positieve en gezonde levenshouding. Geen oppervlakkige trucjes voor ons.  We horen graag van je. En leveren graag een bijdrage aan waardevolle verbeteringen voor jou. 

Hoe het werkt:

- Jij geeft ons input via een gesproken bericht of in een korte tekst; en wij geven jou impactvolle feedback! Dat versnelt je persoonlijke groei, en helpt je stress verminderen.

- Jouw bijdrage: €65,-

Neem contact met ons op. We kijken uit naar je bericht!  

Meer leesvoer

Je hebt gehoord dat stress een goede zaak kan zijn en dat is waar. In het dagelijks taalgebruik

Meer
De 3 soorten stress – en hoe je distress ombuigt naar positieve stress

Die situatie waarin je gestrest was en gewoon begon te schreeuwen / huilen / doen / vloeken /

Meer
4 copingstijlen voor elke uitdagende situatie. Dag stress!

Click Here to Leave a Comment Below