Ons Verhaal

Sinds 2015 leiden wij een locatie onafhankelijk leven en werken we waar we maar willen

Hoe een simpel idee in 2014 heeft geleid tot VRijDOEN™ 

Van hard werken in een baan die we niet heel betekenisvol vonden, elke dag 2 a 3 uur reistijd, veel moe zijn en altijd te weinig tijd hebben. Naar een vrije levensstijl waarin wij beslissen waar wij onze energie en tijd aan uitgeven.

Waarom zou je:

  • het leven leiden dat iemand anders voor je bedacht heeft?
  • leven voor wat anderen van je vinden?
  • je laten hinderen door je eigen gedachten en barrières?
  • geld & zekerheid de loop van je leven laten bepalen?

Marleen en Jandaan

Ken jij het gevoel dat er meer in het leven zit dan hoe jij het nu invult? Wij wel. Welkom op VRijDOEN™ en wat leuk dat je er bent. Wij zijn Marleen en Jandaan en sinds 2015 leven we een nomadisch vrij en onafhankelijk leven. Uiteraard is dit niet zomaar uit de lucht komen vallen. Maak kennis met ons verhaal. Hoe we van een backpack vakantie van 3 weken in Indonesië nomadisch zijn gaan wonen & petsitten in Europa. Van business consultants tot online ondernemers en genieters van het simpele leven.

De Burgermeester Reigerstraat

Ons verhaal start met een racefietstocht over de Utrechtse Heuvelrug. Jandaan is een fanatiek racefietser en was een rondje aan het peddelen met een goede vriend. Eenmaal terug in Utrecht was er slechts 1 behoefte: ‘Snel naar het terras voor een koud biertje!’ 

Snel nog even spullen droppen en wat geld halen. Het avontuur van ons startte letterlijk voor de voordeur van een stijlvol pand aan de Burgemeester Reigerstraat. Strak in racekloffie en dito bezweet vond de eerste ontmoeting plaats. Marleen stapte door de voordeur en daar was een eerste vluchtige begroeting. Een kort oogcontact en wat ditjes en datjes uitwisseling wekte voor allebei voldoende nieuwsgierigheid op om diezelfde avond elkaar toevallig weer te zien.

Sinds die donderdagavond in 2010 zijn we een team dat elkaar inspireert, lief heeft, uitdaagt en nieuwsgierig is naar wat het leven voor ons in petto heeft.

Hard werken voor 25 vakantiedagen

Zowel Marleen als ikzelf hadden een baan als consultant. 2 veranderkundigen die met de auto het hele land doorkruisen om bedrijven te faciliteren in verandering, ontwikkeling en groei. Hard werken en hard leven dat was voor beiden het motto. We verdienden een prima boterham. Hadden een liefde voor lekker eten vergezeld met een lekker wijntje of special brew. Waren omringd met lieve vrienden en familie. Hadden een appartement. Twee katten. Kip en Herman. Fietsten op onze racefietsen bij heerlijk weer mooie tochten. Of snoven cultuur op de museumjaarkaart. En elk jaar trokken we er met een backpack op uit om ons te laven aan nieuwe culturen. Verrukkelijk eten en vooral te laven aan vrijheid en avontuur. Uiteraard moest dit altijd in een krappe 25 dagen georganiseerd worden.

Stuiteren op Java

Totdat we in 2014 tijdens een hobbelige avondrit van Zuid naar Noord Java doorkliefden met een ondergaande zon recht in het gezicht. We stuiterden samen op de tweepersoonszetel als bijrijders vrolijk heen en weer en droomden van langer reizen. Van meer avontuur. 1 van ons opperde - er is nog steeds mot over wie het was, volgens een betrokkene was het Marleen  - kunnen we dit niet gewoon een keer langer doen? Waarom het hele jaar werken voor max 25 dagen vakantie?

Binnen 5 minuten was een lange reis maken opgeschoven van 3 maanden naar 6 maanden. Maar als we 6 maanden weggaan kunnen we net zo goed langer. En daar in die Noord-Zuid lijn op Java is het ei gelegd voor het maken van een wereldreis. Einddatum: onbekend. 

Luchtkastelen

Maar dromen blijven luchtkastelen als je er verder niets mee doet. We moesten het gaan omzetten in doen. Concreet betekende dit dat we in 4 maanden tijd in de crisis ons appartement met verlies hebben verkocht. Onze banen hebben opgezegd. Kat Herman in de verkoop was inbegrepen. We nog voordat we ons huis verkocht hadden al een tijdelijke woning in Amsterdam hadden aangenomen. De bewoner ging - - jawel - een wereldreis ging maken. Dat gaf ons mooi 8 maanden later een natuurlijke vertrekdatum voor onze reis! En we konden ons gaan focussen op de resterende voorbereiding. Maar eerst nog even genieten van Amsterdam.

Take off

16 augustus 2015 werden we uitgezwaaid op Utrecht CS en was de start van een nieuw leven een feit. We wilden graag een open einde inbouwen in onze reis dus er waren geen clausules met werkgevers waar wanneer we weer in ons kloffie acte de presence moesten geven.

Een kleine 2 jaar hebben wij als budgetreizigers rondgezworven over spaceship aarde. 17 landen hebben we gezien. Tot 5500 meter in Nepal een hike gelopen. Voor 10 weken in een auto geleefd in Nieuw Zeeland. In India op het platteland een week lang bij een familie gewoond. Met onze broers gereisd in Mexico en Cuba. En rond gescheurd met vrienden op Bali. Gedesillusioneerd de verkiezingsuitslag van de USA in 2016 vanuit Chicago bijgewoond. Zijn PADI scuba duikers geworden. En Jandaan heeft zijn heiligbeen gebroken in Mongolië. Teveel herinneringen. En nog veel meer verhalen.

Mini MBA Ondernemen

Het zal je niet verbazen dat we de tijd van ons leven hadden. Na een kleine 9 maanden rondreizen begon toch ook de ambitie weer te kriebelen. Hoeveel markten, tropische eilanden, kerken, tempels en stranden blijft de verbazing prikkelen? Dus in Maleisisch Borneo kochten we een laptop en vroegen we aan Google: ‘Hoe verdien je geld aan een website?’

Dit was het startschot van onze mini MBA online ondernemen. Langzaam veranderde ons leven in een locatie onafhankelijke lifestyle. We leerden elke dag nieuwe dingen. En elke dag maakten we nieuwe fouten. We merkten dat vrijheid, ondernemen en avontuur prima samen gaan. En waren geenszins voornemens om hier verandering in aan te brengen. 

2017 was onze terugkeer op Nederlandse aarde. Jandaan was ruim 18 maanden niet in Nederland geweest en Marleen alleen op en neer voor de bruiloft van haar zus halverwege de reis. 

Petsitten een waardevol leefmodel

Dit is ook het moment dat petsitten in ons leven is gekomen. Want hoe ga je voor lange tijd in Nederland zijn zonder dat je een huis hebt? Familie en vis blijven immers maar 3 dagen fris… En geen haar op ons hoofd dacht aan settelen. De oude baan oppikken en het hele jaar door op dezelfde plek wonen. We hadden van vrijheid en ondernemerschap geproefd - we waren ondernemers van ons eigen leven geworden.   

Nadat Marleen de eerste petsit opdracht had binnengehaald is er weer een nieuwe wereld open gegaan. Elke keer gaat er een deur open en komen er nieuwe kansen. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is open te staan en te vertrouwen dat er dingen op je pad komen. Ze zien en pakken. En soms al preventief ‘nee’ zeggen tegen dingen. Ook al weet je nog niet wat tegenover die nee komt te staan.  

100+ dieren verder

Tijdens de corona pandemie in 2020 zitten we in Magalas bij een 77-jarige dame uit Australië. Leven we samen als huisgenoten met haar 7 katten. Wie had dat ooit gedacht.

100+ Dieren verder zijn we naar hartelust al ruim 3 jaar in Europa aan het petsitten. We zijn online aan het ondernemen en genieten van onze vrijheid. We hebben zo goed als geen bezit. En we dragen alles op onze rug. Geen ballast aan huis en auto. Wegaan en staan waar we willen.  

Dromen zijn er genoeg en om doen en actie zitten we niet verlegen. Tiny houses. Stuk grond kopen in Zuid Frankrijk. Een minivan  aanschaffen en naar India rijden. Een zeilboot kopen en de wereld rond reizen. Of gewoon weer met de rugzak. 

No more 9 tot 5

1 ding is zeker het leven van 9 tot 5 staat ver van ons af en het leven ondernemen smaakt naar eindeloos meer. We wensen iedereen geluk en succes met het zoeken en vinden van het leven dat je wenst. Blijf levensluchtig, nieuwsgierig en leef met een open mind. Het leven heeft in al haar schoonheid voor iedereen een boel te bieden. Zeker als je al die bezwaren en angsten overboord gooit. 

Wij helpen je graag bij die tocht. 

Op meer vrijheid tussen de oren. En een lifestyle vinden die je de voldoening, mogelijkheden en vrijheid brengt die je verlangt. Of met een slimme business als je het wilt! (voor die knaken die het leven dat jij wilt leven faciliteren)  

Marleen en Jandaan

Volg ons ook op Instagram

#theperfectstrugglers