Alles wat je moet weten van een wereldreis maken

Wij gingen op wereldreis en we hopen jij ook

Leestijd - 12 minuten

Die drie weken per jaar dat je een mooie lange reis maakt, ben je pas in week 2 bijgekomen van je jetlag en de smaak te pakken. Tegen de tijd dat je weer naar huis heb je pas een piepklein beetje gezien van dat mooie land. En wat te denken van al die andere landen waar je nog nooit bent geweest binnen handbereik! Maak gewoon een wereldreis. Wij deden het ook, en ik ben nog elke dag blij met onze keuze. De vrijheid van een wereldreis is een van de meest luxe dingen die je jezelf kunt geven. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over het maken van een wereldreis. Hoe je een wereldreis moet voorbereiden, hoeveel een wereldreis kost en we delen onze beste wereldreis tips.

Dit is een hele nuttige blog. Boordevol tips voor een ideale wereldreis!  

2 jaar en 17 landen

Onze wereldreis begon in 2015. Wij zijn een kleine 2 jaar op pad geweest rondom de wereld en hierbij hebben wij in 17 landen gereisd, zijn we in de continenten Europa, Azië, Oceanië, Noord-Amerika en Midden-Amerika geweest en hebben we ontelbare levenslessen, levenservaringen en dierbare herinneringen opgedaan.

Een wereldreis maken, gewoon omdat het kan?

Ik ben nog elke dag blij dat wij in 2014 besloten hebben om een wereldreis te maken en ook daadwerkelijk op wereldreis vertrokken zijn in 2015. Maar waarom een wereldreis?  

Een wereldreis maak je als je interesse hebt in de wereld. Om te ontdekken hoe de wereld eruit ziet en in elkaar steekt - het goede en het slechte. Om te zien wie de mensen zijn die op deze wereld wonen en om mooie dingen te zien en te proeven. Indrukwekkende gebouwen, tropische natuur, dieren die je nooit eerder gezien hebt, heerlijk eten.

Persoonlijke ontwikkeling dankzij je wereldreis

Een wereldreis brengt avontuur. Je gaat op pad en je weet niet van tevoren wat jij gaat tegenkomen. Juist mensen die van tevoren alles zorgvuldig plannen, ontdekken dat niet alles te plannen is. Om een wereldreis te maken is het noodzakelijk om voldoende open te staan en flexibiliteit te tonen, meer dan in het dagelijks leven dat jij in Nederland gewend bent. En dat is een mooi haakje naar een andere reden om een wereldreis te maken namelijk persoonlijke ontwikkeling. 

Door een lange reis te maken zul je hoe dan ook persoonlijk ontwikkelen. Jouw vaardigheden om; 

  • beslissingen te nemen, 
  • veerkracht te tonen, 
  • aan te passen aan nieuwe omstandigheden, 
  • om te gaan met interculturele verschillen, 
  • om te gaan met verandering, 
  • informatie te zoeken, 
  • je weg te vinden in onbekend gebied en nog heel veel meer vaardigheden zullen allemaal toenemen. 

Maar niet alleen op vaardigheidsniveau leer je. Ook op een dieper niveau levert een wereldreis veel op. Als automatisch sta je tijdens je wereldreis stil bij het leven dat je leidt, wat jij zoekt in het leven, wat jij graag wil behouden van je oude leven en wat je eventueel anders wil doen in het leven dat je leidt.

Het “I got stuck”- en het Business idee- scenario

Misschien krijg jij op wereldreis wel een geniaal business idee en begin je meteen met de uitvoering ervan. Wellicht ontmoet jij op wereldreis jouw nieuwe liefde en beslis je om in het buitenland te gaan wonen na je reis. Wie weet ontdek je dat je terug verlangt naar je oude leventje en beslis je al naar een paar maanden om eerder te stoppen met reizen. Het zou zomaar kunnen dat jij aankomt op een plek die je als heel prettig ervaart, waar je gelijkgestemden ontmoet en dat je beslist om daar te blijven plakken.

I got stuck is een veel gebezigde zin onder wereldreizigers. Of heb je een paar maanden lang heel veel plezier, kijk je je ogen uit, en keer je terug met een harde schijf vol foto's en goede verhalen, en dat was het dan. Alles is mogelijk met een wereldreis, maar doe het vooral als het een grote wens van je is!

Een wereldreis zal je altijd iets opbrengen wat je van tevoren niet verwacht had. Ga er dus ook niet vanuit dat je van tevoren alle redenen kent om jouw wereldreis te gaan maken. Je wereldreis zal jou hoe dan ook verrassen.

Een wereldreis is ...

Wanneer noemen we een reis een wereldreis eigenlijk?! Wat is een wereldreis? Dit is een definitie die ik vond op Wikipedia: Een wereldreis is in strikte zin een reis waarbij elke meridiaan minstens eenmaal gepasseerd wordt. Een meridiaan is een lengtecirkel om de wereldbol, deze denkbeeldige lijn staat haaks op de evenaar. Volgens deze definitie is een lange reis pas een wereldreis als je de hele wereld rond bent geweest. 

De reis die wij maakten is volgens deze definitie geen wereldreis, aangezien wij vanuit Nieuw-Zeeland niet door staken naar bijvoorbeeld Hawaii of Zuid-Amerika, maar er voor gekozen om weer terug te gaan naar zuidoost Azië, India en Nepal en vanaf daar naar de Verenigde Staten vlogen.

Toch noem ik onze lange reis gewoon een wereldreis. In mijn ogen is een wereldreis een lange reis van zeg minimaal een half jaar waar je twee of meer continenten aandoet, en regelmatig verkast naar een nieuwe plek. Een wereldreis is elke reis waarvan jij vindt dat je aardig wat van de wereld ziet.

Waar te beginnen met het maken van je wereldreis?

Een eerste belangrijke stap is het nemen van het besluit om ervoor te gaan. Wanneer je dat hebt  besloten neem je de tijd om te bedenken op welke termijn het realistisch is om te kunnen vertrekken. Hoelang heb jij minimaal nodig om alles voor te bereiden? En wat lijkt het juiste seizoen om te vertrekken?

Je kunt eindeloos lang voorbereiden, maar een paar van de belangrijkste zaken zijn het sparen van genoeg geld, regelen wat er met je huis gebeurt als je weg bent, en afstemmen met je eventuele huidige werkgever. En wellicht heb je nog andere verplichtingen voordat je kunt vertrekken? 

in deze fase is het ook slim om na te denken over wat je verlangt van een wereldreis en wanneer voor jou je wereldreis geslaagd is. Wat hoop jij uit je wereldreis te halen? Ben je meer het luxe type of ga je voor een budget backpack stijl? Zie je graag van diverse landen een beetje of heb je een hele duidelijke specifieke interesse in een of meerdere landen of continenten? Creëer meer inzicht in het antwoord op deze vragen voordat je gaat nadenken over een route of een startpunt.

Verschillende manieren om een wereldreis te maken

Op wereldreis met de rugzak

Wij kozen er in 2015 voor om met de rugzak op de rug te gaan backpacken. We reisden zoveel mogelijk met lokaal vervoer en hadden niet ons eigen vervoer. Voordeel van deze manier van reizen is dat je veel locals tegenkomt als je bijvoorbeeld in de bus zit en dat je ook erg flexibel bent, aangezien je heel makkelijk je bagage incheckt in een vliegtuig en doorvliegt naar een nieuwe bestemming. Het grootste nadeel hiervan is dat je afhankelijk bent van openbaar vervoer of je ergens wel of niet kunt komen. Tenzij je natuurlijk kiest voor de luxe variant en dus de ruimte hebt in je budget om regelmatig een privé taxi te boeken.

Wereldreizen in je eigen campervan

Je kunt er ook voor kiezen niet met de rugzak op je rug met lokaal vervoer te reizen Maar te kiezen voor eigen vervoer. Binnen de categorie eigen vervoer zijn er diverse opties. Een erg populaire mogelijkheid is het kopen van je eigen campervan en daarin een tijd te leven en elke keer weer doorrijden naar een andere mooie plek. Vanuit Europa kun je oa doorsteken naar Noord-Afrika. Of je zet je bus op de boot om vanuit Canada naar het het zuiden van Zuid-Amerika te reizen. Je kunt ook overwegen buiten Nederland je bus te kopen en daar je (wereld)reis te bus te starten.  

Een voordeel van een wereldreis in je eigen van is dat je altijd je eigen bed, huisje en keuken bij je hebt. Omdat je met eigen vervoer reist ben je lekker flexibel om te gaan en te staan waar je wilt. Het nadeel is dat je iets meer je best moet doen om met locals te integreren, je altijd zelf moet rijden, je niet altijd je campervan makkelijk kwijt kunt, en dat je niet makkelijk grote klappen kunt maken van bijvoorbeeld het ene naar het andere continent of over water.

Stoere wereldreizigers op de bike

Tijdens onze wereldreis zijn we meerdere personen tegengekomen die hun reis op de fiets maakten. Dit is weggelegd  voor de wat avontuurlijkere en sportieve personen onder ons. Hou je niet van fietsen maar wel van de bike overweeg dan een lange reis op de motorfiets.  

Ik kijk altijd verlangend naar de reizigers op de fiets omdat de wereldreis-ervaring die zij meemaken ongeëvenaard is. Waar wij in China fantastische dingen meegemaakt hebben met onze rugtas op de rug, komt de wereldreiziger op de fiets langs kleine Chinese dorpjes waar nooit een enkele buitenlander komt. Kun je je inbeelden wat voor ongelooflijke gastvrijheid, nieuwsgierigheid en enthousiasme hij daar ontmoette. 

Uiteraard Is het ook mogelijk om met de grote koffer op pad te gaan, Of met een cruiseschip de wereld om te gaan. Dit zijn twee manieren waar we in deze blog niet uitgebreider bij stil zullen staan. Wel wil ik graag kwijt over reizen met een grote koffer dat het daardoor in de meeste landen niet mogelijk is om met openbaar vervoer te reizen. Simpelweg omdat je je koffer niet de bus of overvolle trein in krijgt.

Het plannen van je wereldreis

Mijn belangrijkste tip als het gaat om het plannen van je wereldreis is om niet te veel te plannen. Leg vooral niet van tevoren al je vluchten, vervoer en hotels vast. Ik garandeer je dat je daar spijt van zult gaan krijgen. Dus ook al heb jij een planmatig monster in je, houd je in.

De voorbereidingsfase

Bij onszelf zat er precies een jaar tussen het beslissen dat we een wereldreis zouden gaan maken en het daadwerkelijk op pad gaan. In dat jaar hebben we ons appartement verkocht, zijn we verhuisd naar een tijdelijk appartement voor 8 maanden, en hebben we ruim een half jaar van tevoren bij onze werkgevers aangekondigd dat we ontslag zouden nemen en op wereldreis gingen. De laatste anderhalve maand voor vertrek waren wij niet meer aan het werk en deze tijd hebben we gebruikt om onze spullen op te slaan, vrienden en familie te zien, Visa aan te vragen voor China en Rusland, veel administratieve zaken te regelen, een afscheidsfeestje te geven, en onze spullen voor in de backpack bij elkaar verzamelen.

Grote les bij dat laatste puntje: kijk uit met impulsaankopen. Spullen die op dat moment heel goed betaalbaar lijken zijn anderhalf jaar later bespottelijk duur in je ogen. En eigenlijk ook helemaal niet nodig. Jandaan ging een paar dagen voor vertrek nog even langs de outdoorwinkel, gewoon voor de lol, en kwam terug met 3 items voor €800,-. De buit? Een afritsbroek die hij als snel zou gaan vervloeken. Een zeer onpraktische grote jas die hij bijna niet heeft gedragen en bij de eerste mogelijkheid met een vriend naar Nederland mee teruggegeven is. En een trui die hij ook gerust voor 5 tientjes ergens had kunnen krijgen. 

Uiteraard kun je het plannen van je wereldreis op vele verschillende manieren doen die ook allemaal prima kunnen werken. Wij vonden 1,5 maand precies een mooie periode om met genoemde zaken bezig te zijn. Het had niet korter gehoeven maar zeker ook niet langer.

Je wereldreis vertrekdatum

Wanneer precies je vertrekt kun je af laten hangen van het weer op je eerste bestemming, of van het moment dat je voldoende geld bij elkaar gespaard hebt, of eventuele andere praktische toevalligheden. Wij lieten bijvoorbeeld ons vertrek precies samenvallen met de datum dat we uit ons tijdelijk huur appartement moesten. Dat was halverwege augustus en dat viel ook heel goed samen met de reisrichting die we hadden gekozen. Want hierdoor zouden we de laatste twee weken van augustus in Rusland zijn, heel september in Mongolië, en in oktober en november in China. Dan is het weer in die landen precies goed om te reizen. Niet te koud en niet te warm. In december of januari in Mongolië reizen is iets wat geen enkele reiziger (op een bizarre uitzondering na) wenst.

Geld voor je wereldreis plannen

Voor een wereldreis heb je een hoop geld nodig. Het is heel moeilijk om in een blog aan te geven hoeveel geld jij per maand nodig hebt. Er zijn zelfs reizigers die het lukt om zonder geld te reizen, en er zijn reizigers die zo nu en dan een helikoptervlucht willen boeken om een mooi gebergte vanuit de lucht te zien. En alles ertussenin.

De beste tips om je benodigde wereldreis-budget in te schatten

Er zijn een paar handige ‘denkregels’ om grofweg in te schatten hoeveel geld je reis ongeveer gaan kosten. Er zijn dure landen en er zijn goedkope landen. Dure landen  zijn bijvoorbeeld Japan, Singapore, de VS, Nieuw Zeeland, Australië en landen in Noord-Europa. Hele goedkope landen zijn bijvoorbeeld India, Indonesië, diverse landen in Midden Amerika en Zuid-Amerika.

Een tweede regel is is dat met zijn tweeën reizen per persoon een stuk goedkoper is dan alleen reizen. Dit komt doordat je kamers met elkaar deelt, en dus de kosten, en maaltijden. 

Een andere denkregel is: hoe langzamer je reist hoe goedkoper het wordt per maand. Dit komt doordat je minder dagen per maand in vervoer zit (lees: en dus niet voor tickets moet betalen), en als je reist je minder ver reist wat ook de prijs van je tickets omlaag brengt. Langzaam reizen kan je reisbudget permanent aanzienlijk omlaag brengen. En natuurlijk zijn met name de grote verplaatsingen van continent naar continent duur.

Tenslotte, als je een budgetreiziger bent of wilt zijn zul je merken dat het reizen je steeds minder geld gaat kosten. Simpel doordat je handiger wordt in op een leuke en goedkope manier reizen, en het budget reizen ook meer en meer gaat wennen en het nieuwe normaal wordt.

Het perfecte moment voor je wereldreis

Er bestaat eigenlijk geen perfect moment voor een wereldreis Je moet er altijd wel iets voor laten. En als het bij jou misschien wel ideaal uitkomt dan zul je net zien dat het voor je reismaatje niet perfect uitvalt. Wacht dus ook niet op dat perfecte moment, want wachten op dat moment zou er heel goed voor kunnen zorgen dat je uiteindelijk nooit gaat. Voor een wereldreis moet je iets over hebben. Het gaat je veel geld kosten (hoewel waarschijnlijk minder geld dan dat je in Nederland uitgeeft, bij ons was dat zo), en je gaat wellicht of waarschijnlijk een tijdlang geen inkomen hebben. Wie weet moet je er wel die leuke baan voor opzeggen of dat fijne huurappartement. 

Hak de knoop door en kies het moment dat je wilt gaan vertrekken. Je kunt voor vertrek niet voorspellen wat je wensen zijn bij terugkomst. Er is een kans dat je iets heel anders wilt dan wat je deed voor je vertrok. En als je weer in zo’n fijn huur appartement wilt wonen in de stad waar je je thuis voelt dan zul je die vast weer vinden.

Je wereldreis voorbereiden - deze 23 stappen moet je zetten

Gefeliciteerd, je hebt besloten om het gewoon te gaan doen en je weet ook al globaal wanneer je vertrekken wilt! Nu is het zaak om op meer detailniveau je reis te gaan voorbereiden. Daar komt aardig wat bij kijken. Niet zozeer bij het uitstippelen en voorbereiden van de reis zelf, maar ook bij het netjes achterlaten van je spullen en zaken in je thuisland. Gelukkig hebben wij de allerbelangrijkste zaken voor je op een rij gezet in een uitgebreide blog. Door het uitvoeren van alle 23 stappen van deze blog over het voorbereiden van je wereldreis heb je meteen al 95% getackeld van alles wat je moet regelen. 

Lees onze blog ‘23 stappen om je wereldreis voor te bereiden’ voor onder andere meer informatie over vaccinaties, het opzeggen van je baan of niet, opslag van je spullen, visa regelen, het kopen van de juiste spullen voor je wereldreis en nog heel veel meer. Ga je je wel of niet uitschrijven bij de gemeente? 

De kosten van een wereldreis

We hebben het al even over het geld gehad dat je nodig hebt voor je wereldreis. Wat je wilt met je reis bepaalt aan de ene kant het budget dat je nodig hebt voor je reis. En aan de andere kant bepaalt je beschikbare budget wat er mogelijk is. 

Heb je niet veel geld maar wil je toch graag gaan? Breng dan bijvoorbeeld twee maanden in India door. Wil je graag naar Japan en daar flink van de Japanse cultuur proeven? Stel je vertrekdatum dan nog even uit en spaar nog even door. Als je al je horecabezoek schrapt gaat dat nog sneller. 

Een wereldreis kan zo goedkoop en zo duur  zijn als je het zelf maakt. Helemaal waar maar toch zal ik je niet met lege handen - lees: alleen deze opmerking - achterlaten. Iets meer houvast op het gebied van de kosten en het budget voor je wereldreis kan ik je zeker geven.

Dit gaven wij uit aan onze wereldreis

En om je een idee te geven bij de bijdragen die wij uitgaven tijdens onze wereldreis: 

  • In onze eigen auto rondreizen door Nieuw Zeeland (inclusief retourtickets vanaf Kuala Lumpur) kostte ons met twee personen €1600,- per maand. En dan zit je aan de onderkant, gezien het feit dat we niet uit eten gingen en onze auto met een kleine winst verkocht hebben. 
  • In Nepal waren wij met twee personen 25 euro per dag kwijt terwijl we onze 3-weekse Annapurna Hike deden. 
  • Een maand door Vietnam reizen kostte ons 900 euro met 2 personen. 
  • In Midden Amerika op het einde van onze reis - inmiddels al zeer bedreven en ervaren budget reizigers - lukte het ons te leven van 500 euro voor 2 personen per maand (met niet al te veel verplaatsen). Tel je hier uit eten bij op, meer reizen en activiteiten, elke dag een paar biertjes, en een vlucht het land in vanaf ‘ver weg’ dan kom je al een heel stuk duurder uit. 
  • Een maand Cuba (raad ik van harte aan; door Cuba reizen is een van mijn meest waardevolle reiservaringen) kostte ons €1100,- met twee personen en dat is inclusief een vlucht ernaartoe vanuit Cancun, Mexico.   

1000 EUR per maand per persoon

Als we al onze uitgaven voor onze wereldreis op een grote hoop gooien en delen door het aantal maanden dat we onderweg waren, kom ik uit op een bedrag van een kleine 700 euro per persoon per maand. Daar zit dus ook verzekering in, intercontinentale vluchten en visa bijvoorbeeld. Weet wel dat wij in dure landen ervoor kozen om zelf te koken (lees: veel landen buiten Azië), en dat we selectief waren aan welke georganiseerde activiteiten we meededen. Ook kozen wij vaak niet voor de makkelijke weg, maar voor de avontuurlijke & zoveel mogelijk lokale weg. Wij hebben een bewuste keuze gemaakt voor liever iets langer reizen van minder geld per maand, dan alles doen wat leuk is en eerder weer naar huis gaan. Wat de beste keuze voor jou is, moet jij zelf beslissen.     

Mijn budgetadvies dat beter zal passen bij de gemiddelde reiziger: €1000,- per persoon per maand is een heel realistisch startpunt als je met 2 personen gaat backpacken en gebruik maakt van lokaal vervoer.

Tijdens je wereldreis geld besparen

Dit zijn soorten kosten die je reis in een rap tempo een stuk duurder kunnen maken. Dit is geen pleidooi om ze te laten, maar wees je bewust van deze budgetvreters: 

  • Drie keer per dag uit eten in relatief dure landen (versus zelf koken)
  • Deelnemen aan georganiseerde excursies (versus zelf op pad gaan met lokaal vervoer)
  • Gebruiken maken van toeristisch vervoer om van A naar B te reizen, met een taxi of minivan bijvoorbeeld (versus zelf van A naar B reizen met de lokale bus of trein)
  • Feestjes en alcohol elke dag
  • Het huren van een campervan in bijvoorbeeld Nieuw Zeeland, Australië of Canada (versus een campervan of auto kopen en aan het einde van je trip verkopen)
  • Een prive-kamer in dure steden als Sydney, Hong Kong en New York (versus het slapen in een dorm (= met meerdere reizigers een kamer met stapelbedden delen)

Onze beste wereldreis - budget tips lees je in ons gratis ebook

Om je nog beter te helpen om je geld te plannen voor je reis - en meer reis voor je geld te realiseren - hebben wij een ebook samengesteld met onze beste tips om geld te besparen tijdens je wereldreis. Onze beste reis-budgettips beschrijven wij in dit ebook. Zonder afbreuk te doen aan je reisbeleving bespaar je met onze tips met gemak minimaal 450 euro per maand uit. Sterker nog, ik denk dat door het opvolgen van onze tips je reis ook nog eens leuker en interessanter wordt. Download ‘m hier.

Meer sparen = langer wereldreizen

Jou rest de taak om geld te sparen voor je wereldreis. Met een beetje geluk barst je spaarrekening al uit haar voegen en kun je als het aan je geld ligt morgen al in het vliegtuig of de trein stappen op weg naar je eerste bestemming. Met een beetje pech begin je bij 0,- en zul jij de komende tijd geduld en discipline moeten gaan opbrengen. Gelukkig kun je het geld sparen voor je reis op twee fronten beïnvloeden: aan de ene kant kun je minder uitgeven, en aan de andere kant kun je er ook voor zorgen dat er meer binnenkomt dan nu.

Goed verzekerd op wereldreis regel je zo

Wees je bewust dat jouw Nederlandse zorgverzekering niet voldoende is om goed verzekerd een wereldreis te maken. Een voorwaarde voor verzekeren en dus ook uitkeren vanuit Nederlandse zorgverzekeringsmaatschappijen is dat je tijdens je reis ook een aanvullende reisverzekering hebt. Er zijn veel verschillende opties. Wij zelf kozen voor Allianz Globetrotter LINK en wij waren erg tevreden met ze. 

Er zijn allerlei opties om extreem goed verzekerd op reis te gaan. Van annuleringsverzekeringen, tot rechtsbijstand, een verzekering van je spullen, van je waardevolle zaken en nog veel meer. Wijzelf kiezen voor een minimale en noodzakelijke verzekering, en dat is in onze ogen een WA-verzekering, een ziektekostenverzekering en SOS hulp. Juist de extreme ongelukken kunnen je flink in de problemen brengen (lees: in een ravijn vallen en door een helikopter opgehaald moeten worden), ook financieel. En met name voor die situaties willen wij graag verzekerd zijn. 

Let er op dat veel verzekeringen dekking in de VS apart behandelen omdat daar de ziekenzorg zoveel duurder is dan in andere landen. Wees je er ook van bewust dat een voorwaarde voor het afsluiten van je ziektekosten reisverzekering bij de meeste maatschappijen is dat je (nog) in Nederland ingeschreven staat bij een gemeente. Dit hoeft jou er overigens niet van te weerhouden je verzekering af te sluiten en een paar dagen erna je uit te schrijven bij je gemeente. 

Grijp de kans om een blog te starten

Op wereldreis gaan is de ideale gelegenheid om een blog te starten. Allereerst om het thuisfront regelmatig te verblijden met bericht over je avonturen. Maar eigenlijk doel ik hier op het starten van een echte blog. Zo’n interessante blog met een bepaalde insteek of thema die niet alleen gelezen wordt door je tante en vader. Met een blog kun je je verhaal kwijt aan de wereld, je kunt mensen wat leren of meegeven, je gaat een groep volgers en fans opbouwen op den duur, en je kunt er geld mee verdienen! Dat laatste kan op veel verschillende manieren, daar delen we op VrijDoen eindeloos veel kennis en inspiratie over. 

Je kunt schrijven, korte video’s maken, foto’s maken, alles kan! Wat je ook kiest, iedereen die een blog wil starten moet een paar noodzakelijke stappen doorlopen. In een uitgebreide blog gaan wij in op alle stappen die je moet zetten om een blog te beginnen. We gaan in op onderwerpen als: 

  1. hoe bepaal ik het doel van mijn blog?
  2. een goede naam bedenken
  3. een domeinnaam vastleggen
  4. hoe kies ik mijn website hosting?
  5. WordPress, Wix of Weebly?
  6. heb ik Email Marketing nodig en hoe zet ik dat slim in?

Onze handige startersgids geeft je alle handvatten om als een pro te starten. Check hoe ook jij simpel een blog kan beginnen.

Geld verdienen tijdens je wereldreis

Je bent op wereldreis, wat fantastisch! Denk vooral af en toe terug aan wat je normaal rond 10h zou doen op maandagochtend. Dompel jezelf onder in al die exotische landen, het eten en het gevoel van onderweg zijn. Wellicht is dit genoeg voor je, of misschien hoor je bij die groep mensen die graag onderweg wat bijverdient. Of het nu uit noodzaak is, als een manier om een unieke reiservaring op te doen of als een kans om je inkomensstroom beter aan te laten sluiten bij het vrije leven dat je voor je ziet. 

Grofweg kun je je geld verdienen tijdens je wereldreis onderverdelen in offline geld verdienen en online geld verdienen. 

Gangbare offline manieren om tijdens je wereldreis geld bij te verdienen zijn: 

  • meehelpen bij de oogst in bijv. Nieuw Zeeland, Australië of de VS. Wat er geoogst wordt kan erg sterk variëren. 
  • achter de bar of receptie staan in een favoriet hostel
  • fanaten van scubaduiken blijven plakken op een duikplek om daar een opleiding te volgen tot Master en verder en duikers te kunnen begeleiden

Een wereldreis maken en online geld verdienen vormen een ideaal paar

Je wereldreis is het perfecte moment om te beginnen met online geld verdienen. Wij deden het ook. We waren 9 maanden onderweg, we kregen behoefte aan iets creëren in plaats van alleen maar bezichtigen, zaten boordevol inspiratie en zaten tijdelijk ‘vast’ op onze reisroute. Deze ingrediënten bij elkaar hebben ervoor gezorgd dat we nu het vrije leven leiden waar we een paar jaar geleden nog niet eens van droomden. 

Heb jij altijd al in je achterhoofd dat je ooit wel eens zelfstandig ondernemer zou willen worden, of online wil leren en experimenteren om online een (deel van je) inkomen te genereren? Mis dan deze kans niet om hiermee te starten. Simpelweg omdat je nu even geen andere verplichtingen hebt, je veel tijd hebt om na te denken, en de ideeën na een paar weken onderweg waarschijnlijk opborrelen.   

Het hoeft niet meteen raak te zijn. Richt je op het plezier van leren en experimenteren. Je hebt niets te verliezen want je bent ook niet afhankelijk van het geld dat eventueel online binnenkomt. Staar je niet blind op het doel van online geld verdienen maar zet in op een initiatief dat waarde toevoegt voor een bepaalde doelgroep. Iets dat dicht bij je staat en waar je plezier uit haalt. Dit is risicovrij leren en proberen!

Van wereldreis tot Digital Nomad

Een Digital Nomad ligt de hele dag in zijn of haar hangmat onder een palmboom met een lekker koud drankje in de hand terwijl ondertussen het geld met bakken naar binnenstroomt zonder daar iets voor te hoeven doen. 

Een Digital Nomad werkt samen met andere Digital Nomads hele dagen achter zijn of haar laptop - met de koptelefoon op tegen het achtergrondlawaai - op een speciale werkplek in Digital Nomad hotspot Chiang Mai. Na een paar uur ingespannen werken merk je dat je nog steeds even murw wordt van laptop-werk als toen je voor je baas thuis werkte. 

Je kunt je wereldreis gebruiken als een springplank naar een Digital Nomad lifestyle. Wij deden het - of in ieder geval, zo pakte het uit - en we zijn er uitermate tevreden mee. Houd de verwachtingen realistisch en geloof in het creëren van je eigen voorwaarden om te leven en geld te verdienen tegelijkertijd. Je kunt op Bali als een prins(es) in het paradijs leven met een inkomen van €1000,- per maand.

Wat een Digital Nomad doet

Elke persoon die nomadisch leeft en online inkomen heeft of daaraan werkt is een zogenaamde Digitale Nomade. Het is een heel breed begrip en je kunt er je eigen invulling aangeven.  

In het digitale tijdperk en ondernemers die steeds meer buiten lokale en nationale kaders denken neemt het aantal Digital Nomad banen ook in rap tempo toe. Handig zijn met programmeren, online techniek of marketing is een dikke pré. Artikelen schrijven leent zich ook uitstekend als een Digital Nomad Job. In speciale facebook groepen en ook verschillende platforms met dit speciale doel worden duizenden Digital Nomad projecten aangeboden. 

Een Digital Nomad word je niet zomaar. Allereerst heb je een officieel bedrijf nodig. Maar hoe doe je dat als je onderweg bent? En wat dacht je van VAT / BTW afdragen over je verkopen?

We hebben hier een ebook voor geschreven die je gratis kunt downloaden - De onmisbare Digital Nomad Gids.

Een wereldreis maken op een duurzame manier

Een wereldreis maak je om die kleurrijke wereld te bewonderen, maar wat zal haar staat over 30 jaar zijn? Of 50? Bescherm onze planeet en reis op een zo duurzaam mogelijke manier. Juist jij en ik als wereldreizigers moeten ons steentje bijdragen. Hoe dan? Dit zijn onze belangrijkste tips om een wereldreis te maken op een duurzame manier:   

 

  • Kies zoveel mogelijk voor lokaal transport en lokale ondernemers
  • Reis zoveel mogelijk over land en kies niet (al te snel) voor het vliegtuig. 
  • Compenseer je CO2 uitstoot met organisaties als … of direct tijdens het boeken
  • Reis langzaam 
  • Neem een eigen waterfles mee en koop geen losse flessen
  • Kies niet voor een officiële wereldreis (de hele wereld rond) maar focus op een gebied of continent om dat diepgaander te ontdekken zonder met het vliegtuig te reizen
  • Eet geen vlees meer

Je zult merken dat het opvolgen van deze tips niet alleen zorgt voor een verminderde CO2 uitstoot (dit kun je natuurlijk niet direct merken) maar juist ook een plezierige diepgang aan je reis zal geven die er anders niet was geweest. Niet rennen en alles vinken, maar gerichte aandacht. Niet alles willen maar duidelijk kiezen. Beter ergens te lang zijn dan snel weer weg. Liever iets goed doen dan iets half doen. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor een ‘mindfulle’ beleving van je wereldreis.

Een wereldreis maken waar je echt bij bent - de Mindfulness Way

Mindfulness staat voor bewuste en gerichte aandacht. Mindful leven is het tegenovergestelde van leven op de automatische piloot waarin elke activiteit een to do is die afgecheckt moet worden. In plaats daarvan ben je bewust aanwezig in het nu. Merk je de dingen op die om je heen gebeuren. En ben je niet alleen maar aanwezig in je ‘hoofd’; dus het verleden en de toekomst. Het leven is geen racebaan naar de dood, wees je bewust!  

Er is geen mooiere combinatie dan een wereldreis maken en Mindfulness beoefenen. Je gaat tenslotte op pad om dingen mee te maken, dingen te zien en te proeven. Niet om in India dezelfde malende gedachten te hebben als thuis op de bank. Zet al je zintuigen open en beleef het allemaal. Neem de tijd en zit gewoon eens lekker twee uur lang op een bankje op dat levendige plein om om je heen te kijken, en te merken wat er in je gebeurt. 

De tijd gaat langzamer, het leven is zorgelozer en mooier, je bent minder onrustig en angstig. Je accepteert alles zoals het is. Dat geeft een rust! Deze beschrijving is een state of mind die je kunt bereiken als je al wat langer Mindfulness beoefent. Zoals met alle goede dingen in het leven ontstaat deze houding niet over één nacht ijs. Gebruik je wereldreis om op dagelijkse basis eenvoudige Mindfulnessoefeningen te doen. Het zal een tevreden wereldreiziger van je maken.

Van een wereldreis word je spontaan een Minimalist

Een wereldreis is niet alleen een ideale springplank voor iedereen die een meer vrije lifestyle zoekt (met je inkomen online verdienen als voorwaarde) of nieuwsgierig is naar de voordelen van Mindfulness. Ook het Minimalisme jasje zit als gegoten tijdens een lange reis om de wereld. Een wereldreis maken is een vorm van Minimalisme. Kijk wel uit voor de valkuil dat dozen en dozen vol snel geconsumeerde ervaringen de plek gaan innemen van spullen. Dan ben je misschien wel minimalistisch in het aantal shirts dat je tot je beschikking hebt, maar is er nog steeds veel afleiding en onbewust gekozen bulk.    

Voor iedereen die meer Minimalisme ambieert kan de wereldreis een perfecte start zijn. Door het maken van een wereldreis vallen er als vanzelf een aantal zaken weg: 

  • al die spullen en je huis
  • je agenda vol met sociale afspraken en afspraken voor werk
  • je sociale rol in diverse groepen
  • al die mooie kleren en dure sieraden (want waarschijnlijk loop je er tijdens je reis niet precies hetzelfde bij als thuis. Sowieso kun je kiezen uit minder outfits)

En dat is handig vanuit een Minimalisme perspectief bezien. Maak gebruik van de ruimte die er ontstaat.

De kern van minimalisme

Als je alle ruis weghaalt, wat blijft er dan nog over? Waar haal je plezier en betekenis uit? 

Minimalisme helpt je te ontdekken wat echt belangrijk voor je is. Niet meer focussen op kwantiteit maar op kwaliteit. Minimalisme helpt je om duidelijke keuzes te maken en alleen hetgeen over te houden dat jou echt iets brengt. 

Een wereldreis & stress in Nederland

Ben je het snelle leven in Nederland of een ander thuisland even zat en wil je nadenken over wat je wilt met je leven? Dan kan een wereldreis een hele goede zet zijn om tijdelijk wat meer afstand te creëren en rust te vinden. Ik raad niemand met een burnout of zeer zware stress aan de oplossing te zoeken in het maken van een wereldreis. Een wereldreis kan als stressvol ervaren worden door iemand die al op zijn tenen loopt. Bovendien biedt een wereldreis ook geen oplossing voor het structurele onderliggende probleem. Je hebt een goede tijd, je ervaart minder stress, maar zodra je terugkomt is alles weer als vanouds. Inclusief je gevoelens van stress. Je hebt even afstand genomen maar in het systeem thuis - inclusief jouw rol en houding daarin - is niets veranderd.    

Op wereldreis gaan kan wel een goede zet zijn om de stress even van je af te zetten, te rusten en na te denken over wat je wil met je leven en wat je kunt veranderen. Door een tijdelijke afwezigheid van al je spullen, verplichtingen, afspraken en sociale kring lukt het je wellicht van een afstand onderscheid te maken in wat belangrijk voor je is en wat niet. Wie weet krijg je inzicht in de onderliggende mechanismen waardoor je stress krijgt. Maar vanaf een hagelwit strand met een doorschijnende zee binnen handbereik kan alles wat daar thuis gebeurde al snel vervliegen.   

Je komt terug en je ontdekt dat je reis met name een pauzestand was. De echte veranderingen voer je door in het systeem waar je wilt functioneren. 

Het Anti-Stress Werkboek

Wij zijn nog lang niet uitgeschreven over stress en bieden allerlei enorm bruikbare handvatten tegen stress. Om je stress beter te begrijpen en minder vatbaar voor stress te worden.

Download ons Anti-Stress Werkboek: 3 redenen waarom het compleet logisch is dat jij stress hebt (en de 3 oplossingen voor minder stress).’

Interessante wereldreis links en blogs

Wat onze wereldreis ons gebracht heeft

  • 10 weken in mijn leven waar ik regelmatig aan terug denk; met onze versgekochte auto door Nieuw Zeeland rijden en me zo vrij voelen als nooit ervoor 
  • Een compleet nieuwe lifestyle
  • Vertrouwen om veel zelfstandiger en vrijer te leven
  • Een liefde voor Mexico
  • Onze relatie is beter dan ooit en bijzondere reiservaringen als stel
  • Kennissen over de hele wereld
  • Levensveranderende ervaringen; zoals vanuit het niets ingaan op de uitnodiging van een Indiase familie en een week lang bij hen verblijven op het platteland tussen de rijstvelden en de waterbuffels 
  • Een passie voor hiken 
  • 3 eigen websites 
  • Super lekker eten
  • Een nomadisch leven in Europa
  • Een meer Open Mind
  • Interculturele vaardigheden
  • Een paar goede internationale vrienden
  • Een beter begrip van hoe de wereld in elkaar steekt
  • De mooiste hike tot nu toe; in 3 weken om het Annapurna massief in Nepal lopen
  • Herwaardering voor natuur
  • Lef en durf
  • Als ik denk aan bepaalde landen zie ik voor me hoe het daar is
  • Avontuurlijk leven

Kortom, raden wij jou aan om op wereldreis te gaan?

Ja natuurlijk!

Vergeet niet onze beste Reis bespaartips te downloaden

Meer leesvoer

Je wereldreis voorbereiden in 25 heldere stappenAdvies van 2 ervaren reizigers. Een wereldreis voorbereiden in een compleet, overzichtelijk

Meer
Je wereldreis voorbereiden in 25 heldere stappen

Leef zo vrij als een vogeltje als een Digital NomadVerdien je centen online en leef je lifestyle waar

Meer
Leef zo vrij als een vogeltje als een Digital Nomad

Click Here to Leave a Comment Below